Det är ingen tvekan om att mannen i den gamla 1700-talsgården i Norrfjärden hyser en stark passion för den dryck som tillverkats sedan slutet av 1400-talet och där Skottland och Irland anses vara de viktigaste ursprungsländerna. Här växte destillerierna fram som svampar ur jorden.
– Enbart i Skottland finns cirka 130 whiskydestillerier, säger Tommy Calner, expert på den dryck han arrangerar provningar kring.
I Piteå har han inlett samarbete med Piteå bryggeri.
– Vi genomför provningar tillsammans på Bryggerikällaren.
Dessutom arrangerar han ofta fullbelagda resor till whiskyns förlovade hemland Skottland.
– En whisky måste vara lagrad på ekfat i minst tre år för att få kallas för whisky, men oftast lagras den betydligt längre, säger Tommy Calner.
Han uppger att intresset för whiskyn är stort i både Norrbotten och Västerbotten. Frågan är vad som är så speciellt med den?
– Det är mer än en dryck. Det är ett kulturarv som funnits i flera hundra år.
Han är född i Norrköping och uppvuxen i Motala. Han utbildade sig så småningom till sjukgymnast. 1998 flyttade han till Boden och sedan 2012 bor han och hans fru Jenny Bryggman i hennes föräldrahem i Norrfjärden.
Han arbetar som lärare och forskare vid LTU:s fysioterapeutprogram. På fritiden ägnar han sig åt att utveckla sitt företag. Intresset för Skottland har han haft sedan tonåren.
– Det handlar om landskapet, folket, säckpiporna. Intresset för whisky kom under 1980-talet då jag var i Sundsvall där jag började med improviserade whiskyprovningar. När jag var i Boden startade vi Bodens whiskybröder, en klubb som fortfarande är igång. Ur det kom fler förfrågningar om whiskyprovningar. Så jag gick starta-eget kurs och 2007 startade jag företaget Calner utbildning och evenemang.
Han fick kontakt med restaurangägare i Boden, Luleå och Skellefteå där han ordnar regelbundna whiskyprovningar.
– Jag har lyckats locka hit skottar ett par gånger och själv rest dit ett antal gånger för att besöka destillerier. Det utvecklades till att jag 2010 ordnade en första gruppresa till ön Islay på Skottlands västkust.
– Sedan dess har jag ordnat en till två resor till Skottland varje år. Deltagarna tar sig själva till Edinburgh. Sedan tar jag hand om resor, boende, besök och provningar på de destillerier jag har bokat. Nästa resa blir i sommar. Jag begränsar antalet till 14 personer. Det är trevligare att åka med mindre grupper.
Calner utbildning och evenemang omsatte 280 000 kronor under 2019.