"Alla barn ska erbjudas läxhjälp"

En utökning av rut-avdraget när det gäller läxhjälp - det klubbades igenom av riksdagen i går. Men nu höjs allt fler röster för att skollagen ska ändras så att skolorna blir skyldiga att erbjuda alla elever läxhjälp. Något allt fler skolor i Piteå kommun redan börjat med.

Eleverna Simon Gustafsson, 13 år, Daniella Asplund, 14 år, och Isak Andersson, 14 år, går alla till Porsnässkolans läxhjälp. De menar att det är skönt att göra bort läxorna på skolan innan man går hem och blir för trött, distraheras av datorn eller mobilen eller har andra aktiviteter inbokade.

Eleverna Simon Gustafsson, 13 år, Daniella Asplund, 14 år, och Isak Andersson, 14 år, går alla till Porsnässkolans läxhjälp. De menar att det är skönt att göra bort läxorna på skolan innan man går hem och blir för trött, distraheras av datorn eller mobilen eller har andra aktiviteter inbokade.

Foto: Maria Johansson

NORRFJÄRDEN2012-12-06 06:00

På Porsnässkolan i Norrfjärden erbjuds elever läxhjälp sedan i höstas. Detta på onsdagseftermiddagarna då också scheman och busstider är styrda så att alla har möjlighet att vara med.

- I början var det tunt med elever, men det har fyllts på mer och mer. Det har blivit mer etablerat att gå dit och eleverna upptäcker att de har nytta av det, säger Sara Rönnbäck, rektor.

Eleverna Simon Gustafsson, 13 år och Daniella Asplund och Isak Andersson, båda 14 år går alla regelbundet på läxhjälpen.

- Det ger resultat och man får bättre betyg, säger Daniella som liksom de andra dock tycker att hjälpen borde utökas till i alla fall minst två dagar i veckan.

På frågan om de hellre skulle vilja att deras föräldrar hyrde in en lärare som pluggade med dem hemma är de lite mer tveksamma.

- Jag vill göra läxorna på skolan, säger Simon.

- Men det är ganska bra tänkt, man skulle kunna testa på det någon gång om det ger resultat, men då måste föräldrarna också vilja betala, säger Isak.

Cirka 200 kronor
Tidigare har föräldrar bara kunnat göra rut-avdrag för läxhjälp till sina barn i grundskolan - då kopplat till barnpassning. Men efter beslut i riksdagen i går är det nu fritt fram för rut-avdrag för läxhjälp även till barn på gymnasiet. En timmes läxläsning kostar efter avdraget drygt 200 kronor.

Regeringen menar att fördelarna med de nya reglerna, som träder i kraft vid årsskiftet, bland annat är att skapa fler vita jobb inom läxhjälpsbranschen och ge fler barn möjlighet till läxhjälp utanför skolan.

Utökningen av rut-avdraget har dock kritiserats hårt av både ideella organisationer, lärarfacken, Skolverket och de röd/gröna partierna.

- Framför allt är det orättvist, läxhjälp ska inte vara förunnat bara några barn, utan alla barn ska erbjudas det, säger Hannah Bergstedt, riksdagsledamot (S) och ledamot i skatteutskottet, som ser det som en viktig utbildningspolitisk och pedagogisk fråga.

Hon menar att läxhjälpsavdraget inte kommer att nå de elever som bäst skulle behöva stödet, istället blir det de föräldrar som har råd att köpa in hjälpen som kommer att göra det. Något som i sin tur ökar klyftorna i samhället ännu mer.

- Alla föräldrar vill kunna hjälpa sina barn, men alla har inte tid eller kunskapen att kunna göra det, säger Hannah Bergstedt.

Socialdemokraterna kräver nu att skollagen ändras så att skolor som ger läxor också ska ha skyldighet att ge alla elever läxhjälp, något också utbildningsminister Jan Björklund (FP) är positiv till.

Även i Piteå kommun har frågan lyfts om att alla grundskoleelever ska erbjudas regelbunden hjälp med läxläsningen, detta i en motion av Christer Lindström (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om