90-åriga Elsa gör uppror mot maten
För många nymodigheter på matsedeln och ingen förstärkt grötlunch på söndagar. Nu har Elsa Forsberg, 90, tröttnat på alla förändringar på Norrgårdens äldreboende i Norrfjärden. Hon är inte ensam om att vara kritisk.
Elsa Forsberg, 90 år, har bott på Norrgården i 16 år. Hon tycker att det blivit för mycket soppor och konstiga maträtter på matsedeln den senaste tiden. Elsa efterlyser mer husmanskost och tycker att det är bra med förstärkt grötlunch på helgerna.
Foto: Robert Lundberg
- Dom har tagit bort så mycket gott. Jag vill ha husmanskost som jag är van vid, säger Elsa Forsberg och nämner köttsoppa, pannkaka, blöta och stekt strömming.
- Och palt får vi alldeles för sällan. Surströmming har vi bara fått en gång i höst.
Konstiga rätter
Vad är det för mat som tillkommit som du inte gillar?
- Det är så mycket soppor och många konstiga kycklingrätter. Och all korv i alla former är jag less på. Nu ska vi inte få gröt som söndagslunch heller. Vi äldre är uppväxta med gröt och det är nyttigt och gott, säger Elsa Forsberg besviket.
Hon tycker att maten var bättre förr och undrar vart alla pengar tar vägen med tanke på att hon betalar en bra slant för att få bo på Norrgården.
Förstärkt grötlunch
Elsa Forsberg är inte ensam om kritiken. Aina Nordström, som också bor på Norrgården, har skrivit ett brev som hon avslutar på följande lätt syrliga sätt:
"Behåll gröten och ge oss vanlig enkel husmanskost istället för sötsura rätter med utländska namn. Risken är ju förstås att på det sättet lever vi kanske längre."
- Jag säger inte att maten är dålig, men det är för många rätter med konstiga smaker och namn. Bättre närproducerade råvaror och inga halvfabrikat, säger Aina Nordström.
Personalen på Norrgården har också reagerat och skickat en skrivelse till bland andra kostchefen Maria Stoltz. I brevet slå personalen ett slag för förstärkt grötlunch på helgerna som de hävdar att de boende ser fram mot. Personalen poängterar också vikten av de boende "känner igen den mat som serveras".
Sämre matlust
Kökspersonalen håller med om innehållet i skrivelsen.
- Man måste lyssna på de gamla. Till viss del sker det också. Vi har fått tillbaka en del önskade rätter och en del av det nya har plockats bort, bland annat chicky bits. Och ris är för en del "myrägga". Numera lämnar de gamla mer mat och nog måste väl det viktigaste vara att de får i sig maten, säger kokerskan Christina Berglund och får medhåll av sina kollegor.
I skrivelsen uttrycker personalen oro med tanke på att matlusten tycks ha blivit sämre. Följden har blivit ökad oro på natten och att många är hungriga nattetid. Personalen skriver att de äldre äter vanlig husmanskost så länge de bor hemma och nämner rätter som palt, plättar, sill och potatis, fläsk och löksås, blöta med mera och fortsätter:
"Vi kan inte förstå varför vi ska göra om dem när de flyttar hit, det kanske rör sig om de sista 2-3 åren av deras liv."
Som avslutning kräver personalen att de boende ska få tillbaka den gamla matsedeln.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!