– Det är tråkigt att inte Piteå kommun öppnar fritidsgård i Norrfjärden. Vi har kämpat för det i flera år utan att lyckas. I Luleå satsar S på fritidsgårdar men i Piteå lägger partiet ned dem. Mot bakgrund av det är det är det fantastiskt att vi via Nybergs testamente fått 400 000 kronor riktat till ungdomar, säger Susanne Sjölund, som ingår i en grupp av föreningsfolk som i sommar bildat stiftelsen Karl-Axel Nybergs minnesfond som ska förvalta pengarna.
Hon säger att om det hade funnits en fritidsgård hade detta testamente ekonomiskt kunnat backa upp den.
Karl-Axel Nyberg levde ensam, han var mycket idrottsintresserad, fanns med vid alla handbollsmatcher och när han avled i februari 2012 visade det sig att det testamente han skrev 2001 innehöll besked om att hans fastighet skulle bli ungdomsgård. Det kunde inte infrias eftersom huset såldes 2009 när han flyttade till ett boende, men försäljningen gav 400 000 kronor som stiftelsen ska förvalta.
– Eftersom inte önskemålet i testamentet kunde uppfyllas gjorde först arvsfonden anspråk på arvet, men sedan när vi kunde visa att vi följer andemeningen i testamentet fick vi godkänt att förvalta medlen, säger Erik Berglund, styrelseledamot i minnesfonden.
Till Bodaborg
Nybergs önskan var att den skulle bildas av föreningar där stiftelsen nu leds av personer från Norrfjärdens IF, Norrfjärden 4H, Porsnäs motorklubb och EFS.
Under tiden stiftelsen har bildats har pengarna funnits på ett konto hos Sparbanken Nord där bankens jurist Maria Pettersson givit rådgivning kring bildandet, och hjälpt till med kontakter med myndigheter som kammarkollegiet och länsstyrelsen.
Nu genomförs en första aktivitet där totalt 115 ungdomar från Norrfjärden får åka till Bodaborg i Skellefteå under höstlovet.
Det händer också saker framöver.
– Vi har pratat med barn från förskoleklass till årskurs fyra vad de vill göra, och det väntar vi svar på. Dessutom har elevråden i klasserna fem till nio utsett representanter som ska ge förslag. Det är viktigt att ungdomarna får inflytande, säger Susanne Sjölund.
Erik Berglund uppger att pengarna tas direkt ur fonden med fördelning de kommande fem åren. Efter det tas beslut om hur satsningen på Norrfjärdens unga ska fortsätta.
– Det tar inte slut. Vi ska hitta nya former för att ge barn och ungdomarna i Norrfjärden en bra fritid, säger Susanne Sjölund.