Skötseln av skyddad skog akut eftersatt

Skötseln av skyddad skog brister i vart femte område i norr, vilket hotar naturvärdena. Detta meddelar Skogsstyrelsen.

Vart femte skogsskyddsområde i norr anses vara akut eftersatt, och kräver akuta åtgärder för att naturvärden ska bevaras.

Vart femte skogsskyddsområde i norr anses vara akut eftersatt, och kräver akuta åtgärder för att naturvärden ska bevaras.

Foto: Jessica Bengtsson/Skogsstyrelsen

Norrbottens län2019-10-04 12:44

I mer än hälften de skogar i Sverige som Skogsstyrelsen skyddat är skötseln akut eftersatt. I den norra landsänden är behoven akuta i vart femte område. Detta medför ett hot mot naturvärdena. Detta visar en inventering gjord av Skogsstyrelsen, där över 12 000 områden granskats. 

– Inventeringen visar svart på vitt att skötseln är väldigt eftersatt i många områden. Görs inte skötselinsatserna riskerar naturvärden att kraftigt skadas och då kan vi förlora hela syftet med att skogen skyddas, säger Emma Liljewall, specialist på områdesskydd vid Skogsstyrelsen. 

Den utförda inventeringen visat att nära 60 procent av de skyddade områdena behöver skötselinsats på kort eller lång tid för att naturvärdena ska kunna finnas kvar. Detta motsvarar 43 000 hektar som kräver insatser. Under de senaste åren har resurserna till naturvårdande skötsel endast räckt till insatser för ungefär 300 hektar om året. 

– Inventeringen visar att vi tillsammans med markägare och entreprenörer har ett berg av insatser framför oss, säger Emma Liljewall. 

I de norra delarna av landet (Jämtland/Västernorrland och uppåt) finns 1147 områdesskydd, vilket motsvarar drygt 9000 hektar. 43 procent behöver skötselbehov, och i 20 procent bedöms behoven vara akuta. 

– I de norra delarna av Sverige utgörs de skyddade områdena ofta av gran- eller tallskog med varierande inslag av löv. Skötselbehovet är ofta naturvårdsbränning där kontrollerade skogsbränder gynnar nya tallar och lövträd, säger Emma Liljewall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!