Regionrådet om höjda avgifterna

Regionrådet Linda Frohm (M).
Regionrådet Linda Frohm (M).

Regionledningen vill höja patientavgifterna i vården och göra det dyrare för barn och unga. Oppositionsrådet Glenn Berggård sågar förslaget.

Norrbottens län 8 november 2019 10:33

– Jag tror inte att väljarna som röstade på Sjukvårdspartiet trodde att de skulle rösta för en avgiftshöjning, säger han. 

Förslagen inkluderar att nolltaxan för barn och unga på akutmottagningar försvinner, och ersätts med en avgift på 125 kronor. En höjning som väntas ge 1,9 miljoner i intäkter. 

Totalt presenterar regionstyrelsen 13 förslag om höjda patientavgifter. Regionstyrelsens prognos säger att 14 miljoner kan sparas. 

– Vi är i en ekonomisk situation som gör att vi behöver se över intäkter och kostnader, säger regionrådet Linda Frohm (M).

Oppositionsrådet Glenn Berggård (V) är starkt kritisk till avgiftshöjningarna. 

–  Vi har varit med om att införa avgiftsfritt för barn och unga och åttiofemplussare och gratis mammografi, vi är inte för det här alls, säger han. 

Han menar att avgiftshöjningarna borde gå att undvika om regionen låtit bli att satsa på dyra MR-kameror. 

– Driftskostnaderna kommer vara väldigt dyra i förhållande till den nytta som görs, säger han. 

Linda Frohm (M) försvarar höjningarna med att högkostnadsskyddet på 1150 kronor ligger fast. Det kommer inte drabba de kroniker som ofta måste besöka vården, tror hon. 

– Och har du varit i snitt 3,6 gånger då har du frikort, säger hon. 

Något som också Glenn Berggård håller med om. Men det är inte där skon klämmer. 

–  Man betalar ju avgiften med sina beskattade pengar. Då är det ju de som tjänar minst som betalar mest av sina pengar som är kvar efter skatt.

Han menar att de som tjänar minst faktiskt måste prioritera om de ska söka vård eller inte. Något som Linda Frohm inte håller med om. 

–  Nej det tror jag inte. För de allra flesta är den egna hälsan det viktigaste. Då är det rimligt att man ökar avgiften för vården när man använder den. Det är en liten men rimlig höjning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa