Viltolyckor ökar i länet

Förra året var det rekordmånga viltolyckor i riket, men i år ser det ut att bli ännu fler. Antalet viltolyckor i länet har hittills ökat med 9 procent under 2017.

Viltolyckor. Antalet viltolyckor har ökat i länet med nio procent. (Arkivbild)

Viltolyckor. Antalet viltolyckor har ökat i länet med nio procent. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Norrbotten2017-08-18 07:57

Många trodde att fjolårets rekord med 23 136 viltolyckor i riket skulle bli svårslaget, men så var inte fallet. I år har 27 421 viltolyckor skett. Värst är det i Blekinge län. Det rör sig främst om en ökning av kollisioner med rådjur och vildsvin som har fått siffran att öka. Antal vildsvinsrelaterade olyckor har ökat med hela 56 procent. Anledningen bakom det hela verkar vara den mildare vintern enligt Niclas Dahl, verksamhetsledare på älgskadefondsföreningen.

– Vi har mycket vilt i dag, och jag tror att det beror på den mildare vintern. Det finns mer föda för djuren att ta del av, och på så sätt så ökar populationen. Det naturliga urvalet är inte lika hårt då som tidigare, berättar Niclas Dahl.

I Norrbotten har det skett en ökning med 9 procent, från 252 olyckor till 274 under perioden januari - juni. I Piteå kommun rör det sig om olyckor med främst rådjur, men även med älg och ren. Enligt nationella viltolycksrådet sker flertalet av olyckorna runt kuststäderna, så som Piteå och Luleå.

Det ökade antalet olyckor gör det extra viktigt att vara uppmärksam när man är ute och kör bil.

– Alla vet att det är viktigt att hålla koll på vägen man kör på, men det är också väldigt viktigt att kolla vid sidan av vägen. Sen är självklart hastigheten en faktor också, säger Niclas Dahl.

Så gör du om du kör på vilt

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!