Sammanlagt rör det sig om 300 vikariat som ska tillsättas innan semesterperioden drar igång.
– Det är bara att konstatera att säkra bemanningen, det är tufft, säger Sundquist.
De största yrkeskategorierna är legitimerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, undersköterskor, skötare och biomedicinska analytiker. Därutöver ska också bland annat röntgensjuksköterskor, ambulanssjukvårdare och barnmorskor rekryteras.
En bra mix
– Det gäller att få till en bra mix av vikarier och ordinarie personal under sommarperioden, så att verksamheten kan flyta på så smidigt som möjligt trots att våra medarbetare tar ut semester, berättar Ulrika Sundquist.
Under sommarmånaderna slås närliggande hälsocentraler ihop, vilket kan innebära att patienter får åka lite längre än vanligt för att få vård. Operationer och andra åtgärder, som inte är akuta eller en del i ett rehabiliteringsprogram, skjuts också upp.
– Det innebär att vi kan säkra både bemanningen och patientsäkerheten, säger Sundquist.
Dessutom har landstinget startat ett pilotprojekt kallat "vårdnära service".
– Det handlar om att vi har övrig personal, som gör delar av arbetet, som inte kräver vårdutbildning, berättar Ulrika Sundquist.
Trång sektor
2013 utökade Luleå Tekniska Universitet antalet platser på sjuksköterskeutbildningen, från 150 till 170 platser per år.
– Det största problemet inom sjuksköterskeutbildningen är att det är svårt att få fram handledare till alla under deras verksamhetsförlagda utbildning, det är som en trång sektor, säger Sundquist.
Enligt henne kommer det vara en utmaning att rekrytera vårdpersonal även i framtiden, trots att antalet platser vid utbildningen utökats.