"Byggsektorn i Norrland avviker från mönstret i övriga branscher och stärker sitt läge något jämfört med förra kvartalet". Det skriver man i senaste konjunkturbarometern från Norrlandsfonden.
På längre sikt är dock byggindustrin i Norrland, enligt konjunkturbarometern, extremt negativa till utvecklingen, något som kan antas vara en effekt av höjda räntor, högre materialpriser och att den framtida tillgången till cement är osäker.
– Just nu är det fullt i orderböckerna, men redan under nästa år ser vi hur bostadsprojekt stoppas eller skjuts på framtiden. Om man då tappar kompetens så är det en utmaning att ha tillräckligt med kunnigt folk om det sedan vänder, säger Catharina Elmsäter–Svärd, vd för Byggföretagen.
För byggbranschen finns det många utmaningar i och med en gröna omställning och industrialisering som pågår i Norrbotten och Västerbotten. Idag varnas det för att Sverige går in i en lågkonjunktur, något som påverkar både privata som offentliga beställare, men även politiska beslut andra omvärldsfaktorer kan påverka tillgången på arbetskraft.
– Om det blir nya arbetskraftsbeslut som den nya regeringen är inne på så kan det bli ett problem. Byggbranschen kan kanske klara sig för att lönerna ligger över det man pratat om, men signalen i sig är problematisk. På lång sikt, när det blir fred i Ukraina, så ska ett helt land återuppbyggas, vilket kan göra att många av de som bygger här kommer att åka tid för att bygga där. Redan idag är behoven här stora och vi kommer att få stora pensionsavgångar så vi måste få in mer folk i branschen, säger hon.
Vad ser du som det största problemet i dag?
– Fortfarande finns det för många som är för rädda för att göra fel. Det gör att det går för långsamt i beslutsprocessen. Min egen uppfattning är att många kommuner som står inför den här enormt snabba boomen, har inte jobbat med utveckling på det här sättet på lång tid, utan snarare avveckling. De kan ha brist på den kompetensen då det ska göras översiktsplaner, detaljplaner och så vidare. Har man inte tillräckligt många som kan göra jobbet så kan det göra att det går långsamt, säger Catharina Elmsäter–Svärd, vd Byggföretagen.