Norrbotten tillhör den tredjedel av alla län i Sverige där varslen inte ökar. 2019 varslades 813 personer i Norrbotten. Det är den lägsta siffran sen 2009, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
– Dels tror jag det går lite bättre i Norrbotten jämfört med övriga Sverige, men jag tror också att företagen är lite rädda för att varsla människor. För när man väl gör det så slutar många fler än man behöver minska styrkan med. Folk börjar tänka att nu är det fara på taket så nu är det bäst att söka sig därifrån, säger Daniel Nilsson, chef för arbetsförmedlingen i Luleå.
2018 hade Norrbotten 819 varslade personer, 6 fler än 2019, vilket var en minskning från en nivå där varslen under flera år var över 1 000 varsel. För landet som helhet ökade varslen mellan 2018–2019 med närmare 50 000 eller 39 procent.
De branscher som ökade mest i riket var tillverkning, parti- och detaljhandel samt byggverksamhet.
– De som brukar varsla lite oftare är de i byggbranschen som går lite upp och ner, men nu är man mer försiktig för det råder kompetensbrist. Varslar man riskerar man att tappa kompetent folk, säger Daniel Nilsson.
Varför går det så bra för Norrbotten jämfört med riket som helhet?
– Sverige och särskilt Norrbotten är väldigt exportberoende. Basindustrin som finns här genererar stor tillväxt för många andra och så har världsekonomi varit bra. Valutaeffekten ska vi inte heller underskatta och till det har vi många stora infrastruktursatsningar, säger Daniel Nilsson.