A-streptokocker ökar i Sverige men inte i Norrbotten

Folkhälsomyndigheten har gått ut med att den invasiva A-streptokocker som kan ta sig in i blodet ser ut att öka i Sverige. I Norrbotten uppger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson, att man inte sett en ökning från normala nivåer.

Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten.

Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten.

Foto: Anders Alm

Norrbotten2023-03-13 21:00

Det är inte bara i Sverige som de invasiva A-streptokockerna ökat utan det har setts en ökning framförallt hos barn i Europa. 
I höstas slog Världshälsoorganisationen larm om att flera barn i Europa, yngre än tio år, hade dött på grund av infektionen. Men ökningen kan inte riktigt skönjas i Norrbotten.

– Innan pandemin så låg den här typen av fall på 15-20 under ett år. Fallen minskade drastiskt under 2020, då märktes inga fall alls utan den slogs ut som så många andra infektioner av coronan. Under 2021 var det tre fall och 2022 hade vi 14. I år har vi haft två fall hittills i år, säger han. 

Det menar han är i linje med de nivåer som A-streptokocker hade innan pandemin.

Den varianten som anmäls till smittskyddet är de mer ovanliga fallen av streptokocker, de som går in blodet och därav blir omnämnda som invasiva. 

– Det är en lite knepig bakterie och den är relativt vanlig. Till exempel bär tio procent av alla barn på bakterien i svalget, men många blir inte sjuka. De barn som blir sjuka av bakterien får oftast halsfluss eller scharlakansfeber. När det kommer till vuxna tar det formen av hudinfektioner så som svinkoppor eller rosfeber, säger Jonas Hansson.

A-streptokocker är helt enkelt en bakterie med ett vitt spektrum vid en infektion. 

När det väl kommer till de 15-20 fallen där bakterien blivit invasiv, till exempel i form av blodförgiftning, så är det något som märks, enligt biträdande smittskyddsläkaren.  

– Då får man hög feber, ett kraftigt påverkat allmäntillstånd, då vet du att du är sjuk och söker dig till sjukvården, säger Jonas Hansson.

Ett bra sätt att undvika att sjukdomen blir invasiv, enligt biträdande smittskyddsläkaren, är att ha en god handhygien när det kommer till sårinfektioner. Har man halsfluss eller någon annan typ av halsinfektion så ska den som bär på sjukdomen undvika närkontakt i kombination med behandling.

– Den vanligaste behandlingen för den här typen av streptokocker är penicillin och det är en behandling som funkar väldigt bra. Så om man blir sjuk så finns det en bra behandling för att döda bakterien, säger Jonas Hansson.

Anledningen till att det finns statistik kring den invasiva varianten av streptokocker är att den omfattas av anmälningsplikten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!