Vårdförbundet rasar mot regionråden: "Det är ren lögn"

Vårdförbundet anklagar regionrådet Linda Frohm (M) för rena lögner när det gäller det uppsagda samverkansavtalet med Region Norrbotten. "Vi är jättekritiska, de kan inte friskriva sig ansvaret", säger Vårdförbundets ordförande Elisabeth Lindblad.

"Regionråden står i en direktsänd presskonferens och påstår att vården fungerar, vilket är ett hån mot alla som arbetar i vården. Det fungerar inte alls", säger Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet i Norrbotten.

"Regionråden står i en direktsänd presskonferens och påstår att vården fungerar, vilket är ett hån mot alla som arbetar i vården. Det fungerar inte alls", säger Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet i Norrbotten.

Foto: Vårdförbundet

Norrbotten2022-07-04 07:30

För ett år sedan sa fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet, upp sina samverkansavtal med Region Norrbotten och för ett par veckor sedan gjorde Läkarföreningen detsamma. Tätt därefter krävde 176 läkare på Sunderby sjukhus att regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilssons måste avgå.

De främsta anledningarna till misstroendet gentemot regionledningen handlar enligt Vårdförbundets ordförande, Elisabeth Lindblad, om brist på inflytande, delaktighet och information kring medbestämmande, verksamhet- och organisationsförändringar samt det som berör förbundets medlemmar. 

– Regionråden efterfrågade vad det är vi upplever inte fungerar, så vi skickade en lista med formalia som ska ingå i en samverkan som ska vara uppfyllda innan vi tecknar ett nytt samverkansavtal, säger Elisabeth Lindblad.

Därför rasar hon över den bild som regionrådet Linda Frohm (M) förmedlar, bland annat i ett skriftligt svar till en av Sjuksköterskeuppropets representant, Ida Söderlund där Frohm beskriver att tjänstepersoner fått i uppdrag att skriva ett avtal och ställer sig oförstående till att Vårdförbundet inte vill skriva under.

– Vi har varit tydliga med att kraven ska vara uppfyllda och nu går Linda Frohm ut och påstår att de inte har några problem att uppfylla dessa och att det är förbundet som inte vill. Det är ren lögn.

Lindblad reagerar även på regionrådens uttalanden vid den pressträff som hölls i samband med regiondirektörens avgång och menar att de varit väl medvetna om hur illa det ser ut i vården, men duckar ansvar.

– Vi är jättekritiska, de kan inte friskriva sig ansvaret eftersom de har anställt regiondirektören och initierat den stora omorganisationen. Sen står de i en direktsänd presskonferens påstår att vården fungerar, vilket är ett hån mot alla som arbetar i vården. Det fungerar inte alls.

Kritiken från både fackförbund och vårdpersonal har i grunden handlat om den toppstyrning som har präglat regionen sedan Anna-Stina Nordmark Nilsson tillträdde som regiondirektör 2019.

– Det var den administrativa biten som skulle omorganiseras och det skulle inte drabba personalen på golvet men det har det i högsta grad gjort. Chefer har varken fått möjlighet eller verktyg att själva bedriva ett bra arbetsmiljöarbete eller ta in långtidsvikarier utan det har gått så långt upp som till regiondirektören.

Ett annat uttalande som skapat reaktioner är regionrådet Nils-Olov Lindfors (C), som vid presskonferensen delade sin egen upplevelse av vården och att den visst fungerar men att man vill måla upp en felaktig bild av att sjukvården är i ett förfall. Något som upprörde akutsjuksköterskan Nadja Ståhl som vittnar om annat i ett debattinlägg.

– Sedan står Nils-Olof Lindfors och säger att ”min hjärtoperation fungerade”, roligt för dig men det fungerar inte. Vi har chefer som sagt ifrån sig arbetsmiljöansvaret och medlemmar som sagt upp sig för att de inte orkar med det här.

Enligt henne har Vårdförbundet aldrig tidigare haft så många 6:6A, begäran om åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider, inskickade till Arbetsmiljöverket.

– Det ligger ett viteshot på tio miljoner om vårdplatsläget och sedan står man och ljuger och påstår att det inte är så farligt som det låter, avslutar Lindblad.

Vårdförbundet kräver:

• Inflytande och delaktighet
• Information kring medbestämmande, verksamhets- och organisationsförändringar och det som berör medlemmarna.
• En naturlig del i beslutsfattandet redan under planeringsstadiet.
• Ett högre gemensamt samverkansforum.
• Att arbetsgivaren väntar med beslut och verkställande tills dess att samverkan och förhandling är genomförd.
• Möteskallelser, information och underlag i god tid.
• Justerade mötesprotokoll vad som är behandlat, beslutat eller förhandlat, inom sex veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!