Våldsutsatta ska få bättre bemötande i vården

Region Norrbotten vill förbättra sjukvårdens mottagande av människor som har utsatts för våld. Det görs nu genom att anställa två personer som ska stötta och utbilda vårdpersonal i dessa frågor.

Camilla Friberg (S) lyfter fram regionens satsning på kvinnosjukvård.

Camilla Friberg (S) lyfter fram regionens satsning på kvinnosjukvård.

Foto: Simon Eliasson

Norrbotten2023-09-15 15:50

Två miljoner kronor satsas på att anställa två personer med placering i primärvården, som ska vägleda sjukvårdspersonalen i att ställa frågor om våldsutsatthet. En utredning som gjorts på uppdrag av regionledningen visar att sjukvårdspersonal ofta har svårt i vanliga ställa frågan om patienter har utsatts för våld.

– Orsaken är att personalen inte vet hur arbetet ska tas vidare och därför undviker att ställa frågan, säger regionrådet Linda Jonsson (V).

Inrättandet av de två tjänsterna kallas för ett "kompetenscentrum" och är enligt Linda Jonsson starten på en utökad satsning för att ta hand om våldsutsatta som kommer till sjukvården. Personerna som anställs ska en klinisk bakgrund och en kunskap om hur vårdmöten går till. Linda Jonssons önskan för framtiden är en mottagning där våldsutsatta ska kunna tas emot på ett och samma ställe.

– Frågan om våldsutsatthet ska ställas till alla patienter som sjukvården möter. Men vi vet ju att kvinnor är starkt överrepresenterade när det gäller våld i nära relationer och det är en satsning med tydligt jämställdhetsperspektiv. Vi inför det här i första hand för patienterna men det är också ett sätt att förstärka primärvården, säger hon.

Det socialdemokratiska regionrådet Camilla Friberg säger att våldsutsatthet riskerar att bli en fråga som sällan ställs.

– Personalen inom Region Norrbotten ska veta vad de gör om de får ett jakande svar på frågan om någon har blivit utsatt för våld, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!