ECC Sverige är en del av Konsumentverket som arbetar med gränsöverskridande konsumentupplysning. Utöver att hålla sig uppdaterad över de råd och restriktioner som gäller dit man tänker resa så har Anna Eek tre viktiga tips för den som planerar att boka en resa.
– Det första tipset är att ha koll på hur man avbokar och då handlar det om att noga läsa vad som står i avtalsvillkoren. Vissa har fri avbokning fram till 30 dagar innan avresa, andra har kortare tid eller så finns det inte alls. Ibland är det möjligt att välja hur lång avbokning man vill ha men det kan då kosta extra. Reglerna kan variera mycket utifrån vad företagen är villig att erbjuda på frivillig basis, därför gäller det att noga undersöka det.
Det andra tipset är att se till att ta reda på vem som är ens motpart om man bokar via en jämförelsesajt.
– Låt säga att man via en sådan sajt bokar stuga, bil eller hotellrum så är det viktigt att veta att bokningarna sker via en förmedlare som har väldigt begränsat ansvar. Därför måste man ta reda på vem man ska vända sig till för att göra en avbokning eller för att reklamera om man inte får det man betalat för. Det är den som är den faktiska uthyraren som är ens avtalsmotpart och inte jämförelsesajten. I avtalsvillkoren ska det ska tydligt framgå om tjänsten bara förmedlas.
Det sista tipset handlar om hur man betalar. Här rekommenderar Anna Eek att man betalar med ett kreditkort.
– Det är ett enkelt tips som innebär att man får ett mycket bättre skydd. I dag är det vanligt att betala via en banköverföring men då förlorar man två stora fördelar, nämligen avbeställningsskydd och möjligheten att göra en kortreklamation. En kortreklamation är ett bra skydd för då kan man vända sig till banken om man inte får det man betalat för, eller om företaget ställer in resan eller går i konkurs.
Under året som gått har Konsumentverket stött på många problem relaterade till coronapandemin.
– På ECC Sverige hade vi en 40-procentig ökning under 2020 jämfört med 2019 så pandemin har fört med sig ett högre tryck samtidigt som det är en speciell situation där lagstiftning finns men kan vara svårt att veta vad som gäller rättsligt i en sådan här situation. Som konsument är det viktigt att vara uppdaterad på resmålet och vad som gäller där för den tjänst man bokar. Vi såg tidigt i pandemins början att många flygbolag ändrade sina återbetalningspolicys genom att bara erbjuda återbetalning i form av krediter istället för att ge kunderna pengar tillbaka. Vi reagerade på det eftersom det finns en förordning som säger att konsumenten vid inställda flyg inom EU ska få välja mellan återbetalning eller ombokning och om man väljer återbetalning så har man rätt att få det kontant, förklarar Anna Eek. t
Anna Eek konstaterar att läget blivit mer svårtolkat med nya policys och speciallagstiftning i olika länder när det gäller möjlighet till återbetalning.
– I slutändan blir det ju en fråga för var och en att ta ställning till om man känner sig trygg med att resa eller inte. Så om man ändå känner sig bekväm med att boka en resa kan vi komma med råd om hur man gör det för att få den bästa möjliga situationen om något skulle gå fel. Är man osäker får man gärna höra av sig till oss på Hallå konsument och ECC Sverige så kan vi bidra med den information som vi har.