Hybriden är en invandrad individ med finsk-ryskt påbrå. Det är andra gången en varghybrid har konstaterats i Sverige.
I slutet av oktober spårade Länsstyrelsens naturbevakare ett stort hunddjur vid Svartberget i ett gränsområde mellan Jokkmokk och Gällivare kommun. Genom DNA-prover från ett renkadaver har Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Rovdata i Norge kunnat slå fast att det rör sig om en varghybrid. Det är en hane med finsk-ryskt påbrå som har tydliga inslag av hundgener.
– Det är andra gången varghybrider upptäcks i Sverige. 2017 föddes en kull i Södermanland efter parning mellan hund och varg. Skillnaden med Svartbergs-hybriden är att den är invandrad och hybridiseringen har skett i Finland eller Ryssland, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten i ett pressmeddelande.
Sedan spårningen i slutet av oktober har Svartbergshybriden inte påträffats på nytt då Länsstyrelsens naturbevakare blev tvungna att släppa spåret på grund av barmark.
Ytterligare en varg upptäcktes några dagar senare strax norr om Jokkmokk, vid Touljeträsket. DNA-prover visar att det är en renrasig finsk-rysk varghane.
– Svartbergshybriden bör i möjligaste mån avlivas för att bevara en genetiskt sett ren vargstam samtidigt som Tuoljeträskvargen skulle kunna tillföra den skandinaviska vargpopulationen värdefulla nya gener, förutsatt att den vandrar söderut, säger Alexander Winiger.
Båda individerna har orsakat skador för rennäringen och i dagsläget finns de inte kvar i området, uppger Länsstyrelsen.
Miljöpartiets Rebecka Le Moine och Jacob Risberg lämnade så sent som i september in en enskild motion till riksdagen gällande ett förbud av import av varghybrider, korsning mellan hund och varg, och att det antal som i dag finns i Sverige minskas och att spridningen stoppas. Detta eftersom det i Sverige är förbjudet att avla och att hålla korsning mellan varg och hund med fyra generationer framåt.
Trots detta ökar antalet varghybrider vilket i sin tur beror på att lagen om förbudet inte täcker import av hybrider.
Le Moine och Risberg pekar även, bland annat, på att hur avkomman från en korsning mellan ett tamt anpassat och ett vilt djur blir beteendemässigt är högst oklart och osäkert. Därmed kan de bli ett allvarligt hot mot människor.
Riksdagen har ställt sig bakom motionen om förbud och har tillkännagett detta för regeringen.