– Det har gått från skitdåligt till lite mindre skitdåligt, konstaterade Anders Nystedt under regionens pressträff på onsdagen.
Signalen var tydlig från smittskyddsläkaren:
– Undvik vårvintermyset – regionen har annat att pyssla med.
Tidigare var det inte så många som visste var de hade blivit smittade. Nu märks en tydlig skillnad – spridningen sker i sociala sammanhang och de flesta vet smittotillfället.
– Det spelar ingen roll om man känner varandra – låt bli tacoträffen med vänner, säger Anders Nystedt.
Det fanns vissa ljusglimtar i statistiken som redovisades. Även om det är många som har smittats under perioden februari–april så är det betydligt färre som behöver sjukhusvård. Vaccinet ger effekt.
– De som ligger på intensiven nu är 60 plus, väldigt få vaccinerade behöver sjukhusvård, säger Anders Nystedt.
Statistiken på antalet avlidna följer smittokurvan men under den sista toppen är det betydligt färre som har avlidit. Senaste registrerade dödsfallet med konstaterad covid-19 var för två veckor sedan.
I januari var snittet 3,5 avlidna per dag.
– Gott tecken på att vaccinet ger önskad effekt och skyddar mot död, säger Anders Nystedt.
Samtidigt vill han påpeka att även om individen är vaccinerad kan personen fortfarande vara smittsam.
Anders Nystedt tippar på att restriktionerna i samhället kommer att vara kvar åtminstone till mitten av sommaren.
Antalet vaccinerade i Norrbotten ökar dagligen. I slutet av vecka 15 hade 70 000 individer fått en eller två doser. Cirka 20 000 var fullvaccinerade.
Regionen räknar med att samtliga grupper ska vara vaccinerade med åtminstone en dos i slutet av augusti. I början av oktober ska alla vara färdiga. Om det inte sker något oförutsett med vaccinleveranserna.
Näst på tur står de i åldersgruppen över 50 år och som har en riskfaktor. Efter det står fas 4 på tur – alla mellan 18 och 59 år. I den gruppen finns det cirka 70 000 som ska vaccineras. Eftersom det är en stor grupp kommer den att delas in i olika åldersgrupper där man börjar med de äldsta.
Krislägetavtalet som aktiverades den 16 april förlängs ytterligare två veckor då behovet av intensivvård bedöms vara högt ytterligare en tid. I dagsläget berörs 44 anställda sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar på CIVA och CIMA vid Sunderby sjukhus.