Tvångsvården i Norrbotten under lupp: "Viktigt att det granskas"

Under hösten besöker IVO Norrbotten för att granska den psykiatriska tvångsvården i länet.
Norrbotten sticker ut i statistiken och verksamhetschefen hoppas få svar på varför.
– Vi har ganska hög tvångsvård jämfört med vissa andra delar av landet, säger Sara Markinhuhta.

IVO arbetar under 2021–2024 med ett regeringsuppdrag där tillsyn och uppföljning av psykiatrisk tvångsvård ska förstärkas och utvecklas. Region Norrbotten är en av fem regioner som ingår i uppdraget.

IVO arbetar under 2021–2024 med ett regeringsuppdrag där tillsyn och uppföljning av psykiatrisk tvångsvård ska förstärkas och utvecklas. Region Norrbotten är en av fem regioner som ingår i uppdraget.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2024-10-17 13:07

IVO:s besök på Sunderbyn kom precis i slutet av det stabsläge som psykiatrin befann sig i månadsskiftet september/oktober. Men det fanns ingen koppling, säger Sara Markinhuhta.

– Det här är ju ett regeringsuppdrag som IVO har fått att granska den psykiatriska tvångsvården och fem regioner har valts ut, säger hon.

I mitten av september gjordes även besök i Gällivare och i november besöker IVO rättspsykiatrin i Öjebyn. Att Region Norrbotten besöks beror på att länet har en hög andel tvångsvård.

undefined
Sara Markinhuhta är verksamhetsområdeschef för psykiatrin vid Sunderby sjukhus.

Sara Markinhuhta hoppas att projektet ska ge svar på varför länet sticker ut och varför andra län har lägre andel tvångsvård.

– Då kan man fundera kring vad det beror på. Det hade varit jätteintressant att se vad som gör att andra har låga siffror. Finns det fler människor i vården? Kan vi följa upp våra patienter på samma sätt eller handlar det om att vi behöver se över rutiner?

Hela vårdkedjan hänger ihop när det gäller att ge rätt psykiatrisk vård. 

– Primärvården är första linjens psykiatri och vårt uppdrag är specialistpsykiatri. Det gäller att det finns goda rutiner hela vägen fram tills beslut tas om tvångsvård, säger Markinhuhta.

– Det är viktigt att granska tvångsvården i och med att det trots allt är en auktoritär handling mot andra individer där friheten inskränks. Det är inte så många andra funktioner, exempel är polis och till viss del socialtjänsten, i samhället som har den rollen. 

Svaren dröjer till efter jul då regeringsuppdraget sammanfattas och redovisas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!