Anmälningstiden för den som vill skriva högskoleprovet under våren är nu stängd. Jämför man med förra våren så är det 257 fler som vill skriva provet i Norrbotten i år.
– Det är en ökning och det är väntat. Både när det gäller anmälningar till högskoleprovet och till högskolor och universitet så ser vi att om det är lite sämre på arbetsmarknaden så ökar intresset för högre utbildning, säger Susanne Wadsborn-Taube, avdelningschef för antagning och studentstöd, vid Universitets- och högskolerådet.
Det brukar vara det som styr?
– Det är tydligt så. Sverige utbildar sig vid lågkonjunktur, så har det alltid varit.
En annan anledning hon pekar på är att årskullarna är något större i år jämfört med förra året.
– Det påverkar också, hur många ungdomar som går ut gymnasiet. De flesta som skriver högskoleprovet är 24 år och yngre.
Högskoleprovet skrivs över hela Sverige den femte april. Det enda stället i Norrbotten dit färre sökt till provet i år jämfört med förra våren, är Kiruna. Förra våren skrev 129 personer i Kiruna högskoleprovet. I år är 115 anmälda.
– Vi vet inte varför det är så men det kan vara så att en del som skrivit i Kiruna tidigare har närmare till Gällivare eller bor i Gällivare. Det är nog den naturliga förklaringen, men vi har inte undersökt det, säger Jennie Hägg Wilhelmsson, avdelningschef för student, forskar och utbildningsstöd, vid Luleå tekniska universitet.
Gällivare är nämligen nytt provställe i Norrbotten sedan i höstas. 46 personer har sökt att skriva högskoleprovet till våren i Gällivare.
Just nu har man på universitet och runtom i länet fullt upp med att bemanna provställen och utbilda provvakter.
– Det är så klart lite merjobb i att hitta fler vakter och provlokaler. Men det är oerhört glädjande. Det visar på ett ökat intresse för högre studier bland personer som bor i Norrbotten.
Universitets- och högskolerådet kommer att analysera siffrorna framöver.
– Vi ser en ökning nationellt också, att fler väljer att skriva provet. Högskoleprovet har blivit uppmärksammat under året, det kan också bidra till ett ökat intresse. Vi planerar att analysera siffrorna men har inte hunnit det än, säger Susanne Wadsborn-Taube, avdelningschef UHR.