I början av året ökade gästnätterna i Swedish Lapland och det såg ut att bli ett nytt rekord – men sedan kom pandemin.
Regionen har i sommar, perioden maj till juli, tappat ungefär 718 000 gästnätter. Det motsvarar en minskning på 56 procent jämfört med samma period 2019.
– Det är helt klart en följd av coronapandemin, konstaterar Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board.
De internationella gästerna stod för det största tappet – främst från den norska sidan. Sommaren 2019 hade de totalt 368 408 norska gästnätter och i sommar visar den preliminära siffran att de endast haft 4 741 gästnätter, en minskning på 99 procent.
Men även de svenska gästerna minskade under sommaren trots att andra regioner har klarat av att locka fler hemestrare. Lind tror det beror på avstånd och tillgänglighet.
– Förmodligen var gästerna villiga att semestra inom Sverige men samtidigt ha en relativ närhet hem. Man har kunnat ta en dagstripp medan de 100 mil som det innebär att åka upp till Swedish Lapland kanske känns för långt bort.
Samtidigt menar Lind att det finns en global efterfrågan på naturturism.
– Vi är helt övertygande om att när pandemins restriktioner lättar och folk är redo att resa har vi mycket att erbjuda, både den internationella och svenska gästen.
Swedish Lapland jobbar bland annat med att fortsätta stötta företagen, ha ett tätt samarbete med norska samt finska sidan och se till att upprätthålla dialogen med det internationella säljledet.
De tror dock att konkurrensen med andra destinationer kommer ha hårdnat när marknaden öppnar igen – och anser att tillgängligheten med flyg och tåg till destinationen kommer vara en avgörande fråga.
– När det finns gäster som vill resa igen måste det finnas flygstolar och tåg. Det kommer ta tid att bygga upp flyget igen, men vi är helt beroende av det.
De har även sökt två års förlängning på projektet Business Capacity Development, som handlar om att utveckla de lokala turismföretagen och deras produkter så att de blir säljbara på en internationell marknad.
– Vi har sökt drygt 40 miljoner kronor från tillväxtverket, kommunerna och regionerna för att kunna fortsätta stötta företagen i de här tiderna när man har drabbats hårt av corona. Vår förhoppning är att man ser nyttan att stötta en bransch, som är i kris nu, men som har en oerhört stort potential, säger Andreas Lind.