Det innebär att den nedåtgående trenden med att allt färre personer till fjälls behöver hjälp håller. Den har i princip varit vikande sedan 2018 då det var 180 fjällräddningar, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Fyra av de 119 räddningsinsatserna gällde laviner. I övrigt är fallen jämnt fördelade mellan skidåkare och skoterförare.
— Vintern kom tidigt med stora mängder snö över många delar av fjällområdet. Tidig snöläggning utan kyla kan också resultera i dåliga isar men under vintern har endast ett fåtal fall av genomkörning inkommit, säger Lars Ragnvaldsson, vid räddningstjänstgruppen nord.
– Början på året var kall med temperaturer ihållande under minus 30 grader i många områden och det genomfördes trots det ett antal fjällräddningar med påfrestningar och skador på egen personal. I övrigt har vintern varit av normal karaktär med skador på de drabbade som frakturer, mest underarm och underben. Samt knäskador, ryggskador vilka ofta varit skoterrelaterade och ett antal fastkörda skotrar i snön, fortsätter han.
Statistiken för de fyra fjällänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna gäller januari till maj 2024. Fördelningen mellan kommuner ser ut så här:
33 - Härjedalen
16 - Malung-Sälen
12 - Kiruna
12 - Älvdalen
11 - Åre
7 - Vilhelmina
6 - Jokkmokk
4 - Gällivare
4 - Arjeplog
4 - Sorsele
4 - Storuman
3 - Berg
2 - Krokom
1 - Strömsund
0 - Arvidsjaur
0 - Dorotea