Synskadade oroade över taltidning

Region Norrbottens kostnadminskningar gör att taltidningen Insyn kan få halverad personalstyrka. "Att ta bort en så viktig funktion för en grupp som har det nog så svårt, det är inte bra", säger Karin Sundbaum, ombudsman vid Synskadades Riksförbund Norrbotten.

Karin Sundbaum, ombudsman vid Synskadades Riksförbund Norrbotten, är oroade över förslaget om bemanningen av taltidningen,. "Det måste finnas andra saker att spara in på.", säger hon.

Karin Sundbaum, ombudsman vid Synskadades Riksförbund Norrbotten, är oroade över förslaget om bemanningen av taltidningen,. "Det måste finnas andra saker att spara in på.", säger hon.

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-12-10 05:00

Region Norrbottens taltidning Insyn ges ut en gång i veckan. Genom intervjuer och reportage speglar taltidningen vardagen för synskadade i länet.

– Den betyder jättemycket. Jag går och väntar varje vecka på att den ska ges ut, säger Karin Sundbaum, ombudsman vid Synskadades Riksförbund Norrbotten.

För en vecka sedan nåddes hon av beskedet att Region Norrbotten har planer på att inte tillsätta en av de två journalisttjänsterna på tidningen i samband med en pensionsavgång. Hon berättar att det här väckt oro bland förbundets medlemmar. Karin Sundbaum är rädd att tidningen nu inte kommer kunna ges ut en gång i veckan.

– Att ta bort en så viktig funktion för en grupp som det nog så svårt, det är inte bra. Det måste finnas andra saker att spara in på.

Region Norrbottens kommunikationsdirektör Anna Rosendahl är ansvarig utgivare för Insyn. Hon bekräftar att det finns ett förslag om att inte nyanställa efter pensionsavgången, vilket skulle innebära besparingar på cirka 750 000 kronor per år. Hon menar att det har att göra med regionens anställningsstopp – vilket hänger ihop med regionens kostnadsminskningar på 700 miljoner kronor.

– Beslutet är inte fattat, men det ska mycket till för att vi ska nyanställa, säger Anna Rosendahl.

Halverad personalstyrka, innebär det halverad produktion?

– Det skulle såklart innebära förändringar för produktionen. Vi har i dag en otroligt bra taltidning som fyller en viktig funktion.

Hur ser framtiden för tidningen ut?

– Det finns inga andra diskussioner än att den ska finnas kvar.

Under måndagen kan man på Insyns hemsida läsa om bland annat halkolyckor, hur man gör det julmysigt hemma och råd inför julhandeln. I dagsläget ges Insyn ut på cd-skiva en gång i veckan, men den går även att ladda ned. Men att använda sig av internet är det långt ifrån alla med nedsatt syn som gör.

– Det tar otroligt mycket tid att söka på webben. Många äldre har inte de kunskaperna, eller ens en dator, säger Karin Sundbaum.

I november vann taltidningen svenska taltidningars finaste pris, Guldkassetten, för sitt personporträtt av musikälskaren Mats Nilsson som förlorade synen som 25-åring.

– Det är viktigt med förebilder. Så att man inte behöver känna att livet tar slut bara för att man blivit synskadad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!