Svag optimism bland länets företag – men Brexit hotar

Trots coronapandemin ser länets företagare på framtiden med svag optimism – men risken för ett avtalslöst Brexit är ett växande hot.

Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare ser både optimism bland länets företag men ser även hot.

Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare ser både optimism bland länets företag men ser även hot.

Foto: Per Pettersson

Norrbotten2020-08-27 17:37

Länets företagare ser med svag optimism på framtiden. Detta trots den rådande coronapandemin. Det är företag inom bland annat bygg och handel, heminredning och båtförsäljning som utmärkt sig.

– När vi i augusti har ringt runt till företagen i länet så tycker jag att det är en försiktig optimism med en efterfrågan som är okej och god. Nu får vi bara hoppas att detta håller i sig under hösten. Jag tror att när Sverige har undvikit en total lockdown och många svenska företag, till skillnad från sina internationella konkurrenter, har lyckats hålla uppe sina verksamheter har lett till att företagen kunnat behålla sin kompetens samt personal och därmed snabbt kommit i gång igen när efterfrågan återvänder. Förhoppningsvis innebär detta att företagen i Norrbotten kan gå stärkta ur den här krisen, säger Linda Nilsson, vd vid Norrbottens handelskammare.

Under 2019 utfärdade Norrbottens handelskammare omkring 1 100 handelsdokument till länets exporterande företag. Under perioden mars till juli i år har de utfärdat 20 procent fler handelsdokument.

– Det finns ingen annan handelskammare i Sverige som haft en sådan ökning. De har snarare sett en minskning. Det är också positivt. Vi hoppas efterfrågan håller i sig under hösten på främst järnmalm, pappersmassa, sågade träprodukter och verkstadsprodukter, säger Linda Nilsson.

Något som dock försvårar för exportföretagen är den stärkta kronan som försvagar den svenska konkurrenskraften.

Ett annat hot är att Storbritanniens Brexit närmar sig utan att ett frihandelsavtal har nåtts med EU. Senast den 1 juli skulle Storbritannien ha ansökt om förlängning av förhandlingarna, vilket de inte gjorde. Det innebär att ett handelsavtal måste vara klart i oktober för att börja gälla när Storbritannien lämnar EU vid årsskiftet. Storbritannien är den tredje största marknaden för länets exporterande företag. 

– Brexit har hamnat totalt i skuggan av coronapandemin. Framstegen i förhandlingarna har varit mycket begränsade. Det är tveksamt om det kommer att finnas ett avtal och det kan innebära att alla handelsregler övergår till WTO:s handelsregler. Då blir det som att göra affärer med till exempel Kina eller Sydkorea. Det är lite mer komplicerat med mer administration men framför allt är det dyrare, vilket gör att länets företag tappar konkurrenskraft, säger Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!