Stort intresse för digitala hjälpmedel

Sensorer i kläderna, GPS-sulor och VR-glasögon med ansiktsigenkänning. Intresset för digitala framtidslösningar är stort bland äldre.

Sari-Anne Wiklund Axelsson, strateg med inriktning rehabilitering på Region Norrbotten. (Arkivbild)

Sari-Anne Wiklund Axelsson, strateg med inriktning rehabilitering på Region Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Jonas Hansson

Norrbotten2020-01-22 08:11

Intresset för att använda digitala hjälpmedel som ökar livskvaliteten är högt. Det konstaterar Sari-Anne Wiklund Axelsson, strateg med inriktning rehabilitering på Region Norrbotten.

I en doktorsavhandling tar hon bland annat upp förväntningar på ökad livskvalitet hos äldre personer vid användande av digitala hjälpmedel med koppling till hälso- och sjukvård. Resultaten bygger på svar från fokusgrupper samt 154 slumpvis utvalda personer i åldrarna 55–91 år, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.

Deltagarna förväntade sig att livskvaliteten – däribland självkänsla, kompetens och att fungera i omgivande miljö – i hög grad skulle påverkas av att använda digitala hjälpmedel.

– Den viktigaste aspekten för att det skulle infrias var nyttan, men även att produkterna var enkla att använda, säger Sari-Anne Wiklund Axelsson.

Det visade sig också att de äldre som ingick i hennes undersökning var väldigt intresserade av framtidslösningar. Dit hör exempelvis glasögon med ansiktsigenkänning, klockarmband som mäter blodtryck och puls och därefter sänder resultaten automatiskt till vården samt käppar som med hjälp av sensorer leder vägen framåt. Ett annat exempel som skattades högt var GPS-sulor som gör att anhöriga och vårdpersonal kan se var personen befinner sig.

– Breddinförandet ligger nog ganska långt borta i de flesta fall, men intresset för den typen av framtidscenarier är stort, säger Sari-Anne Wiklund Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!