Stora skador på skogen i Norrbotten

Skogen i norra Sverige är utsatt för stora skador och tillväxten är oroande låg. Det visar en inventering som Sveaskog gjort 2019.

25 procent av Sveaskogs 370 000 hektar inventerade ungskog håller på att dö av älgbetesskador eller törskatesvamp.

25 procent av Sveaskogs 370 000 hektar inventerade ungskog håller på att dö av älgbetesskador eller törskatesvamp.

Foto: Sveaskog

Norrbotten2019-11-29 21:00

Skogsägare i norr har under en tid oroat sig över att skadorna på ungskog ökat. Skogsstyrelsens analys 2018 med satellitbilder visade att cirka 25 procent av ungskogsbeståndet riskerade att ha skador. Den kompletterande inventeringen som Sveaskog gjort i år besannar farhågorna.

– Vi kan bekräfta att träden håller på att dö. Vi har inventerat 200 slumpvisa ytor på totalt 370 000 hektar och kan konstatera allvarliga betesskador av älg och svampangrepp, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.

Sveaskog har som mål att det ska finnas cirka 2000 huvudstammar per hektar som ska växa sig starka till första gallringen. Inventeringen visar att det i snitt finns endast 1100 som är friska. I Norrbotten är törskateangrepp värst medan älgbetesskador dominerar i Västerbotten. ​Tallskogen är värst drabbad.

– På Skogsstyrelsen har vi sett ökande svampskador i tallungskog sedan millennieskiftet och ovanpå det kommer älgbetesskadorna som länge varit för stora. Nu är det viktigt att undersöka läget också hos andra markägare, säger Erik Normark, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

Karl Tiger, skogsvårdsledare i södra Norrbotten, menar att älgskadorna är lätta att åtgärda.

– Viktigast är att nå avskjutningsmålen. Jag vet att runt Älvsbyn är det relativt mycket älg kvar.

Han berättar att runt Gråträsk och Moskosel har Sveaskog avverkat flera områden med 60-årig skog på grund av törskatesvamp.

– Träden var så pass sjuka att vi tvingades ta ner dem i förtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!