Den ene läkaren hade anlitats via bemanningsbolaget Agila och har nu anmälts till Ivo för två fall av felbedömningar.
– I hanteringen av våra patienter får vi in avvikelserapporteringar som granskas av våra chefsläkare och när det sker felageranden anmäler vi alltid till Ivo, säger Krister Berglund, chef för Division Nära inom Region Norrbotten.
Det handlar om en stafettläkare på en hälsocentral inom primärvården. Berglund vill dock inte närmare gå in på hur felbedömningarna ska ha skett.
– Men läkaren har inte uppmärksammat medicinska indikationer på rätt vis, vilket hade kunnat resultera i patientskador. Därför viktigt att Ivo får bedöma läkarens kompetens.
Inga konstaterade patientskador?
– Nej, här handlar det om risken, när indikationerna missades.
Han vill inte heller uppge vilka sjukdomstillstånd eller diagnoser som felbedömdes.
– Det får i så fall att framkomma i Ivo:s genomlysning. Dessutom måste hänsyn tas till att patienten inte ska bli igenkänd.
Utöver dessa ärenden utreder Ivo en annan stafettläkare inom primärvården för liknande felbedömningar som de facto innebar patientskador.
– Vi har inte tänkt anlita läkarna igen, då vi upplever kvalitetsbrister hos dem.
Såväl primärvården som andra vårddivisioner inom Region Norrbotten jobbar parallellt hårt för att minska på hyrkostnaderna.
– Vi vill ha bra kvalitet på all primärvård och att ha många läkarkonsulter i verksamheterna är något vi vill undvika, då vi inte lyckats upprätthålla den kontinuitet som patienterna vill ha.
Kan felbedömningarna bero på att ni har för många inhyrda läkare?
– Jag vill inte generalisera – det finns många duktiga konsulter - men vi har inte samma kontroll på stafettläkarna som på vår egen personal, säger Krister Berglund.