Socionom får inte tillbaka körkortet snabbare

En socionom som fick sitt körkort spärrat i två månader efter en fortkörning får inte nedsatt spärrtid för att hon behöver bilen i sitt yrke.

En socionomkonsult ville ha kortare spärrtid för att hon ska kunna utöva sitt yrke, men förvaltningsrätten säger nej.

En socionomkonsult ville ha kortare spärrtid för att hon ska kunna utöva sitt yrke, men förvaltningsrätten säger nej.

Foto: Maria Hedenlund

Norrbotten2024-10-13 19:30

Transportstyrelsen beslutade att dra in körkortet i två månader efter att hon kört 55 kilometer i timmen på en 30-väg. Kvinnan, som är verksam som socionomkonsult, vände sig då till förvaltningsrätten för att få spärrtiden sänkt på grund av hennes yrke.

Socionomen lyfte bland annat fram att bilen behövs för att hon ska kunna köra till sitt arbete och menade att körkortet är en förutsättning för att hon ska kunna göra hembesök och akuta utryckningar i tjänsten. Utan jobb och uppdrag riskerar hennes ekonomi att fallera. 

Socionomen framhöll att hon aldrig tidigare varit vårdslös i trafiken och alltid annars håller hastighetsbegränsningen. Det som hände nu var på grund av ouppmärksamhet.

Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att socionomens förutsättningar att resa i arbetet och vardagen påverkas av körkortsåterkallelsen. Däremot skriver domstolen att det beskrivna körkortsbehovet inte framstår som så utpräglat att det talar för en kortare spärrtid än den man normalt får vid en hastighetsöverträdelse som den aktuella, det vill säga två månader. 

Vid en körkortsåterkallelse ska det bestämmas en tid inom vilken ett nytt körkort och körkortstillstånd inte får utfärdas. Spärrtiden ska vara lägst en månad och högst tre år. Det finns olika schabloner för spärrtidens längd, men när det finns särskilda skäl bör också hänsyn tas till den enskildes behov av körkort. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!