Hög smittspridning – smittspårningen snart utan chef

Trots mer än 1000 positiva provsvar i veckan är det ännu oklart vem som ska driva smittspårningsenheten vidare efter att den nuvarande chefen slutat den sista maj. "Det jobb Sofi gör är fundamentalt för att det här ska fungera", säger smittspåraren Barbro Nilsson.

Barbro Nilsson har bestämt sig för att ta ledigt under sommaren, då hon inte träffat sina barnbarn på ett och ett halvt år. "Jag känner att jag gjort mitt för en tid framåt", säger hon.

Barbro Nilsson har bestämt sig för att ta ledigt under sommaren, då hon inte träffat sina barnbarn på ett och ett halvt år. "Jag känner att jag gjort mitt för en tid framåt", säger hon.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2021-05-19 08:30

Barbro Nilsson, 68, har arbetat som distriktsköterska och barnmorska i 40 år. Sedan juni förra året är hon timanställd på smittspårningenheten, där Sofi Nordmark varit tillförordnad enhetschef. Hela smittspårningsenheten är tänkt att vara mer eller mindre tillfällig, då den inte getts någon plats i regionens nya organisation

undefined
Smittspåraren Barbro Nilsson, pensionerad distriktsköterska och barnmorska, undrar vem som ska driva smittspårningsenheten vidare.

– Det här är en enhet som uppstod i pandemin. Och nu tror jag nästan att det är en av de största enheterna, säger Barbro Nilsson. 

Det senaste året har hon arbetat mellan 75-100 procent som smittspårare. Eftersom en stor del av personalen på smittspårningsenheten är just pensionerade sjuksköterskor och läkare, är deras kunskap och erfarenhet ovärderliga för regionen. Men de arbetar på frivillig basis och kan när som helst tacka nej till jobb. 

– Man känner att man vill hjälpa till, man vet att det behövs. Det är frustrerande att smittspridningen är så stor, vecka efter vecka. Vi hinner inte beta av de positiva provsvaren, säger Barbro Nilsson. 

När hon går in och jobbar arbetar hon långa pass. 

– Man tänker hela tiden att "jag tar några till", säger hon. 

Trots att Barbro Nilsson arbetat med smittspårning i sitt tidigare yrkesliv beskriver hon det här arbetet som komplext på grund av att direktiven hela tiden ändras. 

– Sofi gör ett jättejobb med att hela tiden omvärldsbevaka och hålla oss uppdaterade på vad som gäller, vissa veckor ändras de nationella riktlinjerna flera gånger på en vecka, säger Barbro Nilsson. 

– Jag funderar på vem de har tänkt ska ta över efter Sofi. Det börjar brinna i knutarna nu, den personen måste skolas in. 

undefined
Sofi Nordmark, tf chef för smittspårningsenheten vid Region Norrbotten, slutar den sista maj. Det är ännu oklart vem som tar över.

Sofi Nordmark vet inte vem som är tänkt att ta över efter henne. 

– Jag litar på att det kommer finnas en lösning. Det finns en vilja att få det att fungera från ledningens sida, säger hon. 

Ulf Bergman är chef för division Nära, som smittspårningen just nu ligger under. Han skriver i ett mejl till Norr media: "Det kommer att rekryteras en ny chef så fort som omständigheterna tillåter. Det är viktigt så att inskolning ska hinna ske. Frågan är i högsta grad aktuell men vi går inte ut med något namn. Det ska bland annat beredas med berörda fackliga organisationer innan formellt beslut."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!