Region Norrbottens sjukvårdsdivisioner har det tufft ekonomiskt och primärvården är inget undantag. 2017 gjorde de 27 hälsocentralerna ett gemensamt underskott om 75 miljoner kronor, efter att bland annat ha spenderat 114 miljoner kronor på inhyrd personal.
Primärvården är helt beroende av hyrpersonalen eftersom Region Norrbotten inte lyckas anställa tillräckligt många läkare. Färska siffror visar att endast 71 specialister i allmänmedicin är fast anställda på hälsocentralerna. Behovet är fastställt till 156,8 tjänster – men fler än hälften är alltså vakanta.
I verksamheten finns också 60,5 ST-läkare, men även om de tas med i beräkningen fattas nästan 30 läkare.
– Naturligtvis skulle vi vilja ha fler fast anställda, säger Region Norrbottens närsjukvårdschef Brita Winsa.
ST-läkare behövs alltid för att säkra den framtida kompetensförsörjningen, men Brita Winsas uppskattning är att antalet specialister borde vara "åtminstone ett hundratal".
Att hälsocentralerna i stället tvingas hyra in specialister får många negativa konsekvenser. Förutom det ekonomiska underskottet drabbas patienterna, som sällan får träffa samma läkare. Att lägga schema med inhyrd personal innebär ökad administration – och dessutom blir det interna utvecklingsarbetet lidande.
– Inget fel på stafettläkare, de jobbar hårt och gör ett bra jobb, men de deltar inte i utvecklingsarbetet på en avdelning. Självklart driver den övriga personalen en utveckling och gör en massa bra saker, men jag tror alla förstår att det är bättre att ha fast anställda läkare, säger Brita Winsa.
Hertsöns, Erikslunds och Arjeplogs hälsocentraler saknar helt fast anställda läkare.
– Klart det är en nackdel, men det fungerar. Vi är vana, säger Margareta Stjerna som är verksamhetschef vid Hertsöns hälsocentral.
Rekryteringsförsök – som varje enskild hälsocentral ansvarar för – har misslyckats och Hertsön är beroende av dyra hyrläkare. Flera av dem är ständigt återkommande, vilket enligt Margareta Stjerna gör att en viss kontinuitet ändå uppnås.
– Men det är bara att konstatera att hyrläkare kostar och gör att man inte kan hålla sin budget.
Hur får man en hälsocentral utan fast anställda läkare att fungera?
– Man måste ha väldigt kompetenta medarbetare – vilket vi har – och fasta, klara och tydliga rutiner så att saker och ting inte faller mellan stolarna.
Brita Winsa tror att Norrbottens geografiska läge med stora avstånd är en av förklaringarna till att det är svårt att rekrytera. Bemanningsfrågan är prioriterad för sjukvårdsledningen som enligt Brita Winsa gör ett antal insatser. Ett exempel är det nya systemet med extra pensionsavsättningar till läkare som jobbar kvar hos regionen i tre år, som är en satsning helt riktad mot primärvården och distriktsläkarna.
Men Brita Winsa tror att arbetsmiljöfrågor är viktigare än lönen.
– Att man trivs med sin chef, sina arbetskamrater och sin arbetsmiljö har jättestor betydelse.
Det handlar bland annat om att läkare ska fråntas arbetsuppgifter som i stället kan utföras av andra yrkeskategorier. Ett annat mål är att anställda läkare ska få större möjligheter att styra över sin arbetstid.
– Tyvärr har vi ett antal läkare som har jobbat hos oss, men som valt att bli stafettläkare och komma tillbaka och jobba på samma hälsocentral. Då tror jag att en viktig del är att man kan styra sin arbetstid lite mer, att man kan säga "jag vill jobba då och då", och där tror jag att vi behöver vara lite mer flexibla.
Samtidigt är det förenat med att till exempel schemaläggning blir mer komplicerat.
– Men eftersom jag också har förstått att den här viljan finns kan det vara en framgångsfaktor. Och det är ganska krångligt att pussla med stafettläkare också, säger Brita Winsa.