Norrbottens industrisatsningar kräver nya utbildningar

Det krävs en stor omställning av utbildningssektorn för att klara kompetensförsörjningen för industrisatsningarna norra Sverige, men det är en process där varken företag eller utbildare vet exakt vilken kompetens och utbildningar som efterfrågas.

Industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten ställer nya krv på utbildningarna.

Industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten ställer nya krv på utbildningarna.

Foto: Arkiv

Norrbotten2021-05-12 07:45

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för de industrisatsningar som står för dörren i Norrbotten och Västerbotten. Det är bland annat H2 Green steel, SSAB, LKAB, Hybrit, Boliden och i Skellefteå är det Northvolt. 25 000 människor ska rekryteras de närmaste fem åren, vilket ställer stora krav på utbildningarna.

– Vi är ute på en gungfly, men vet inte exakt vad de vill ha. Vi har en utbudsgrupp som försöker ta reda på vad de behöver för det är så nytt med beslutet om H2 Green steel så de har inte ens funderat på vad de behöver. Vi vill vara proaktiva och försöker fundera ut innan för det är inte så att man genom ett trollslag så har man utbildat folk, säger Nicklas Häggström, rektor för Yrkeshögskolan och yrkesutbildningarna vid Vuxenutbildningen i Luleå.

Inför H2 Green steels satsning i Boden samverkar vuxenutbildningarna i Boden och Luleå, där Luleå tagit en ledande roll. Då man inte har erfarenhet av liknande situation så tittar man på Northvolts satsning i Skellefteå och hur Vuxenutbildningen där har tagit sig an problemet. Ett första problem är att veta vem som har utbildningsansvaret.

– Det första vi fick höra vara att Northvolt behöver 2 700 ingenjörer. Då blev jag lugn för då är det någon annan än vi som ska ha utbildningsansvaret, men sedan har det reviderats så nu är det ungefär 10 procent som kommer att vara ingenjörer. Resten har vi ansvar för, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef vid Vuxenutbildningen i Skellefteå.

Det man pratar om är en grundläggande utbildning på gymnasienivå, vilket innefattar både gymnasieskola och vuxenutbildning. Det som alla företagen inom industrin till största delen efterfrågar är processtekniker. Det är en grundläggande kompetens som sedan företagen själva kan spetsa med internutbildning.

– Vi behöver utmana utbildningsupplägget där vi går från långa YH-utbildningar, eller vad det nu är, till korta intensiva utbildningar som ger personen tillräckligt mycket bredd och djup för att kunna ta sig in, för att sedan kunna komplettera längre fram. Vi behöver ha samma tanke att vi inte bara fokuserar på lokala utbildningar utan på nationella intag till utbildningar som förser ett lokalt behov, säger Katarina Borstedt, director of growth Northvolt.

– Om man vill ha en kort utbildning så ska man inte snegla på universiteten eller yrkeshögskolan. På gymnasial nivå bestämmer vi själva vilka utbildningar vi ska starta. Vi har tagit fram en 22 veckor kort utbildning till automationsoperatör efter att tillsammans med Northvolt tagit fram basbehovet för att arbeta i deras fabrik. Vi startade första gruppen i oktober, andra gruppen i mars,  tredje gruppen i maj och fjärde gruppen i augusti, säger Simon Dahlgren. 

Förutom denna utbildning har man startat tre längre utbildningar på minst 1,5 år. 

– Vuxenutbildningen är flexibel. Vi har startat en utbildning på tre veckor, även om en så kort tid inte är att föredra.

Då är det detta som Luleå och Boden står inför då de nu försöker ta reda på vad företagen vill ha?

– Det här är en process som hela tiden förändras. Företagen vet inte vad de behöver för det förändras ständigt, så vi måste säga vad vi kan leverera nu. Sedan kan vi skruva och förändra innehållet allt eftersom, säger Simon Dahlgren.

Ansvar för utbildningarna

Universiteten: Kandidat-, master- och doktorsexamen.

Myndigheten för yrkeshögskola: Yrkeshögskole- och kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Folkhögskolan: Allmän kurs.

Kommunen: Grundsärskola, grundskola, gymnasiesärskola, gymnasieexamen, gymnasial vuxenutbildning och gymnasieingenjörsexamen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!