På onsdagen kom Statens haverikommissions rapport för hur flygolyckan i Umeå kunde ske. Vid olyckan omkom en pilot och åtta fallskärmshoppare.
Utredningen har visat att kontrollen över flygplanet förlorades i samband med att fallskärmshopparna började göra sig klara för uthopp. Sannolikt har flygplanet förlorat lyftkraften, och därefter vikt sig till följd av låg fart. Och så har vikten förflyttas och lett till ett instabilt flygplan.
Flygplanet har därefter hamnat i moln utan några visuella referenser för piloten att förhålla sig till. I rapporten konstaterar man att planet var överlastat och att piloten inte hade information om fallskärmhopparnas vikt.
Man bedömer att pilotens begränsade flygerfarenhet inte stod i paritet med flygningen komplexitet under de aktuella förhållandena.
– I det här fallet steg man på slutet för mycket för att komma över molnen. Arbetsbelastningen blev lite för hög, man hade inte koll på farten, flygplanet stallar, alltså tappar lyftkraft, och sedan går det fort. Har man då inte tränat att ta sig ur en sån situation, att flyga bara genom att titta på instrumenten, då är det omöjligt att reda ut det, säger Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission.
Finns det någon på marken som tar beslut kring flygningen?
– Nej, det är befälhavaren, pilotens, skyldighet att göra beräkningar, hur mycket last kan jag ta och var ska de sitta, till sin hjälp har man en hoppmästare ombord som piloten samverkar med.
Vet ni varför fallskärmhopparna inte tog sig ur planet?
– Vi har gjort noggranna beräkningar det står klart g-belastningen för hög för att förflytta sig i en annan riktning när planet roterar. Sannolikt tappar man medvetandet, i alla fall tillfälligt.
Kommissionens har rekommendationer till berörda myndigheter för hur liknande olyckor ska förhindras i framtiden.
– På nationell nivå är kommer det göra gott när Transportstyrelsen i sin tillsyn ute på klubbarna tittar att lastinstruktionerna finns och att de tillämpas.
På den högre nivån är det viktigast att det blir en formell utbildning för piloter som flyger fallskärmshoppare, något man rekommenderar att EASA, EU:s flygsäkerhetsmyndighet, att införa.
– Det här är en jättekomplex verksamhet. Det finns krav om du ska dra segelflygplan eller reklam, men inte för fallskärmsflyg, det tycker vi att man ska ha.