Så ska Norrbotten skyddas från engelska covidmutationen

Efter covidutbrottet på Northvolt i Skellefteå håller norrbottningarna andan i väntan på att det muterade coronaviruset ska få fäste även här i länet. "Det smittar betydligt lättare, och det kan vara lite farligare", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Enligt experterna är vaccinering enda vägen framåt för att få bukt med coronaviruset.

Enligt experterna är vaccinering enda vägen framåt för att få bukt med coronaviruset.

Foto: TT

Norrbotten2021-02-09 08:16

Hittills har 250 personer kopplade till Northvolt konstaterats med covid, av dem har 30 fall testats för den engelska mutationen av corona och samtliga har varit positiva. 

– Det kan lika gärna vara så att de andra 220 också har det, det är bara det att vi inte hunnit testa dem för det, säger Anders Nystedt. 

Vaccinationen mot covid-19 har kommit igång, men det är inte läge att slappna av. Smittskyddsläkaren manar till strikt fortsatt försiktighet. 

– Det behövs en mindre smittdos av den här nya virusvarianten för att bli smittad. Om jag sa att man skulle hålla två meters avstånd tidigare, så är det två och en halv meter nu, säger Anders Nystedt. 

Just nu är det tio konstaterade coronafall i Norrbotten som misstänks vara den engelska coronamutationen, samtliga är kopplade till batterifabriken. 

Anders Nystedt har tidigare sagt att coronaviruset i framtiden kommer att vara ett vanligt förkylningsvirus, men den nu aktuella virusmutationen har ingenting med det att göra.

– Nej, det kommer att ske i samband med att vi människor råkar ut för den här infektionen gång på gång och för varje gång vi har den så blir den lite mildare, säger Anders Nystedt.

Men det bästa sättet att uppnå så kallad flockimmunitet är genom att vaccinera befolkningen. Epidemiologen Joacim Rocklöv, vid Umeå universitet, förklarar att så länge människor avstår vaccin kommer coronaviruset leva vidare.

– Så länge smittan fortsätter spridas ökar risken för nya mutationer, säger han. 

Han refererar till en Novusundersökning som visat att 20–40 procent av befolkningen är skeptisk till covidvaccinet.

– Det är ett problem att många inte vill ta sprutan. Då får man inte den så kallade utsläckningen som man är ute efter, säger Rocklöv.

Han förklarar att det finns mer och mer som talar för att coronaviruset sprids via så kallade aerosola droppar. Det kan beskrivas som ett mellanting mellan luftburen smitta och droppsmitta.

– UK-mutationen är mer smittsam och det kan vara så att den har en högre dödlighet, men det går inte att säga säkert ännu.

Enligt honom kan det ta decennier innan covid blivit ett "vanligt förkylningsvirus". 

– Det är ingenting som sker på kort sikt, utan det är genom vaccinering vi måste stoppa smittan i det här läget, säger Joacim Rocklöv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!