Så ska du agera vid en viltolycka

Har du laddat ner appen 112 och lagt en viltolycksremsa i bilen? Svenska Jägareförbundet listar hur trafikanter ska agera om en vilolycka inträffar på vägen.

Svenska Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundet.

Foto: Hans Berggren

Norrbotten2022-09-25 18:45

Det inträffar i genomsnitt en viltolycka på väg var åttonde minut i Sverige.

Risken för vilolyckor är som störst den här tiden på året – och detta uppmärksammar Nationella viltolycksrådet (NRV) med en nationell insatsvecka mot viltolyckor den 26 september till 2 oktober.

– Det finns all anledning att anpassa hastigheten och hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon och vi vill detta år särskilt rikta oss till de som arbetspendlar i gryning och skymning eftersom djuren då är som mest i rörelse vilket innebär att risken för kollision är som störst, säger Jonas Hysing, ordförande i Nationella viltolycksrådet.

Svenska Jägareförbundet har även listat tre punkter att följa vid en viltolycka. Första punkten är att ta hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Undvik även att vistas på vägen.

Det andra är att markera ut olycksplatsen så noga som möjligt, genom att använda en viltmarkeringsremsa eller något annat som syns tydligt.

– Att ge våra eftersöksjägare en så noggrann och utmärkt position som möjligt är en av de viktigaste förutsättningarna för att snabbt kunna hitta det skadade djuret och, om det krävs, förkorta dess lidande, säger Jesper Einarsson, Svenska Jägareförbundets representant i NRV.

Tredje punkten är att kontakta SOS Alarm via 112 eller använda gratisappen som heter "112". Via samtalet i appen får larmcentralen automatiskt dina koordinater.

NVR

Nationella viltolycksrådet (NVR) är ett samarbetsorgan mellan 16 myndigheter, bolag och intresseorganisationer och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete.

Polismyndigheten har ansvar för att organisera och samordna eftersöksverksamheten och Trafikverket har huvudansvar för det förebyggande arbetet.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!