Så rustar skidanläggningar för sportlovsinvasionen

Liftvärdar, begränsade utrymmen inomhus och stängda värmestugor. Det är några av de coronaåtgärder som Norrbottens skidanläggningar gör inför den stora invasionen av besökare under sportlovet.

På dundret finns en handlingsplan för att stänga vissa nedfarter beroende på hur hårt tryck det är på intensivvårdsplatserna i länet.

På dundret finns en handlingsplan för att stänga vissa nedfarter beroende på hur hårt tryck det är på intensivvårdsplatserna i länet.

Foto: Dundret

Norrbotten2021-03-01 14:34

På Dundret har man som förberedelser inför sportlovet skottat upp temporära parkeringsplatser för att kunna ta emot alla besökare och nästa stora utmaning är att utfodra de hungriga skidåkarna. 

– Tanken är att vi ska öppna restaurangen och uteserveringen och då måste vi förhålla oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för restauranger, säger Dundrets marknadschef Wesley Overklift.

Även vid Storklinten förväntas en ökning av besökare till sportlovet men då till vecka 8 då Stockholmsregionen har sitt sportlov. 

– Egentligen har vi sedan jullovet haft en bra beläggning och det är i år svårt att prata om en specifik högsäsong men normalt brukar sport- och påsklov vara väl besökt, säger Tore Boström, anläggningschef på Storklinten.

Johan Gunnarstedt, ägare av Kåbdalis skidanläggning, uppger att det verkar finnas ett allmänt sug att röra sig ute i samband med pandemin och att det även syns i backarna vid skidanläggningen.

– Det är princip uteslutande lokala åkare och de som tar sig hit är ofta mer vana skidåkare, säger Gunnarstedt till Norr Media. 

I Kirunafjällen är det bara ett par veckor sedan Björkliden öppnat upp sin anläggning för säsongen och det är ännu ett par veckor innan Riksgränsen öppnar upp för skidåkning mer än bara på helger. 

– I Björkliden ligger beläggningen på drygt 70 procent och för Riksgränsen som inte öppnat för full kapacitet har vi en beläggning på 20 procent. Det får vi ändå se som bra speciellt med tanke på att den norska gränsen fortfarande är stängd och kommer att vara det till sista mars, säger verksamhetschefen Christoph Risenius.

Inför påsklovet 2020 rapporterades det flitigt om att fler skidåkare eventuellt skulle kunna bidra till en negativ påverkan på akutsjukvården i länet. Men det är en rapportering som helt uteblivit i år.

– Det känns som att debatten kanske kom att handla om fel saker. De allvarliga skidolyckorna är få hos oss. Jag kan tänka mig att det kanske ser annorlunda ut på större skidorter som Sälen och Åre. Där det dessutom är fler som kanske åker för första gången, säger Johan Gunnarstedt. 

Enligt Gunnarstedt borde debatten snarare handlat om smittorisken för coronaviruset, något som man även reflekterat över vid Storklinten.

– Vi försöker säga till kunderna att om de möter vänner i backen, träffa dem ute och befinn er bara inomhus med familjen, säger Tore Boström vid Storklinten.

I likhet med förra året finns det restriktioner för skidanläggningar för att minimera smittspridningen. Det handlar bland annat om att begränsa utrymmen inomhus där folk umgås, stänga värmestugor, köpa liftkort utomhus eller att bara ett visst antal personer kan besöka skidbutiken.

Bland de skidorter Norr Media varit i kontakt med argumenterar vissa skidanläggningar att det blir ett naturligt avstånd mellan skidåkarna i liftkön då personer har skidor på sig. Men på Dundret har man ändå valt att inrätta liftvärdar som ska hålla extra koll på köbildning under högsäsongen.

– Vi kommer även anpassa oss efter hur beläggningen ser ut på IVA. Om det är många fall som behöver vård kommer vi att kunna stänga vissa nedfarter för att minimera skaderisken. Vi gör det här för att vi inte vill ha ett lika abrupt slut som förra året, säger Tobias Larsson.

Åka skidor i covidtider

Tvätta händerna och håll avstånd.

Det finns ett begränsat antal platser i värmestugor och på vissa skidanläggningar är de helt stängda. 

Om värmestugor eller skidbutiker är öppna respektera maxantalet över personer som får vistas i lokalerna samtidigt.

Ät gärna din lunch utomhus och/eller att välja take away. 

Försökt att undvika närkontakt vid risker för köer, till exempel vid liftar. 

Delta inte i skidskola om du har förkylningssymptom.

Fakta: Svenska skidanläggningars organisation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!