Så mycket betalar din kommun för friskvården

Kiruna kommun betalade i runda slängar 1 300 kronor per anställd förra året, enligt vår kartläggning. Friskvården kostade skattebetalarna nästan lika mycket som i Luleå kommun – med tre gånger fler anställda.

Kiruna kommun betalar nästa lika mycket pengar för de kommunanställdas friskvårdsförmåner som Luleå kommun, som har några tusen fler anställda.

Kiruna kommun betalar nästa lika mycket pengar för de kommunanställdas friskvårdsförmåner som Luleå kommun, som har några tusen fler anställda.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Norrbotten2021-01-23 11:17

Så länge arbetsgivaren inte betalar mer än 5 000 kronor per år är friskvårdsbidraget en skattefri förmån. I Norrbotten är ingen kommun nära den summan, men nivåerna varierar – liksom kostnaderna.

Älvsbyn och Övertorneå har de högsta rena friskvårdsbidragen: 1 500 kronor.

Minst generösa är kommunerna Boden och Arvidsjaur: 500 kronor.

Men andra kommuner har förmåner som friskvårdstimme eller gratis träning på gym.

I Övertorneå nyttjar 20 procent av personalen bidraget och det kostar strax över 100 000 kronor, enligt personalchefen Lena Muskos.

Får det effekt på personalhälsan?

– Det är en svår fråga. Vi ser däremot att vi har haft förhållandevis låg sjukfrånvaro de senaste åren och vi ser att det nyttjas av ganska många, säger hon.

De flesta väljer att röra på sig under arbetstid.

– Vi har antingen friskvårdsbidrag eller en friskvårdstimme och många tränar hellre. Bidraget inrättades för de som inte kan ta friskvårdstimmen, säger Lena Muskos.

Kommunerna Kiruna och Gällivare har inget friskvårdsbidrag, de har naturaförmåner där kommunen betalar för träning på gym eller bad och då gäller mer generösa skatteregler.

Snittkostnaden i Kiruna låg förra året på runt 1 300 kronor per kommunanställd och kostnaden bedöms bli närmare tre miljoner kronor. Det är en miljon mindre än året innan, men i nivå med Luleå kommun som har tre gånger så många anställda, enligt SCB.

– Det är anmärkningsvärt och ger oss verkligen anledning att se över det här ännu mer. Sedan tycker jag ändå att vi i Kiruna, som har bland de högsta skatteintäkterna per invånare, gärna ska vara bäst och ha fina förmåner, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Är Kiruna kommun generösa eller slarvas det med skattepengar?

– Det är en kombination. Politiken har inte haft ett rimligt kostnadsperspektiv, ytterst är det skattebetalarna som ska betala och jag tycker att det bör vägas in här. Det är lätt att säga att vi ska vara generösa med de anställda när någon annan ska betala.

Lokala gym har kritiserat kommunens beslut att sätta ett tak på hur mycket de får fakturera för de kommunanställdas gymbesök. Flera gym har också vägrat skriva på det nya friskvårdsavtalet.

Men Gunnar Selberg försvarar beslutet med att de måste ha alla Kirunabors perspektiv i frågan om personalförmåner.

– Det är inte rimligt om de som ska stå för fiolerna har sämre förutsättningar än de som de betalar för. Jag skulle säga att vi fortfarande är lite för generösa, men vi har gått rätt hårt fram med köpstopp i två år och får ta det pö om pö.

– Jag skulle inte ta det för osannolikt att vi får strama åt ännu mer, säger Gunnar Selberg.

Högst kostnad för friskvården har Luleå kommun, prislappen bedöms landa runt 3,1 miljoner kronor för 2020. Gällivare kommuns förmåner som inkluderar 150 gymbesök, 150 badtillfällen och en "trivselpeng" på 300 kronor kostade strax under 2 miljoner och Bodens kommuns uppgick till knappt 1,3 miljoner.

Älvsbyns kommun är uppe i 326 000 kronor, Pajala drygt 230 000 kronor, Jokkmok strax under 200 000 kronor och Arvidsjaur knappt 85 000 kronor.

I Arjeplog kostade friskvårdsbidraget 4 500 kronor till och med sista november, men där får de anställda nyttja kommunens gym gratis.

Piteå kommun har ingen klar siffra än, men 2019 var den 1,5 miljoner.

Överkalix kommun införde friskvårdsbidrag i slutet av 2020.

Friskvård i din kommun

Friskvårdsbidrag för kommunanställda:

Älvsbyn: 1 500 kronor 

Övertorneå: 1 500 kronor eller 1 friskvårdstimme/vecka

Jokkmokk: 1 400 kronor

Luleå: 1 200 kronor

Arjeplog: 1 000 kronor eller 1 friskvårdstimme/vecka

Haparanda: 1 000 kronor eller 1 friskvårdstimme/vecka

Kalix: 1 000 kronor att använda på kommunens gym

Pajala: 1 000 kronor

Piteå: 800 kronor

Överkalix: 600 kronor eller 1 friskvårdstimme/vecka

Arvidsjaur: 500 kronor

Boden: 500 kronor

Gällivare och Kiruna: 0 kr (har avtal med gratis gymträning/bad)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!