– Det är då vi har mest rörelse på älgarna som startar sin vandring. Under vintern är det ofta mycket snö och höga vallar som kan göra att om älgen väl hamnat på vägen så är det svårt för den att komma bort från vägen, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare i Region Nord.
Enligt Tony Gunnarsson, sakkuning i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, står älgolyckor för 80 procent av viltolyckorna med dödlig utgång.
Totalt skedde det 65 000 viltolyckor i Sverige under 2021. I den här siffran ingår inte renolyckor då ren är ett djur som inte betraktas som vilt. Polismyndigheten har dock sammanställt statistik för renolyckor i Norrbotten och mellan 2015 och 2021 har mellan 1000 och 1500 renolyckor inträffat i länet, per år.
– Renen är ej med som ”statens” vilt, utan är ett tamboskap och kan därför ej hanteras på samma sätt. I region Nord har vi samma anmälningsskyldighet gällande trafikolycka med ren i likhet med andra anmälningspliktiga djur men istället för att ringa ut eftersöksjägare ringer vi ut kontaktpersoner inom samebyn, säger Joacim Lundqvist.
Framförallt sker en ökning av trafikolyckor runt september men flest olyckor med älg sker mellan november och januari i Norrbotten. När det kommer till de näst vanligaste olyckorna, rådjursolyckorna så sker flest olyckor under november till december i länet. De flesta rådjursolyckorna återfinns i området kring Luleå-Boden och de står för drygt hälften av alla rådjursolyckor på ett år.
– Rådjuren lever en ganska skyddad tillvaro längs kusten och har ökat markant i antal. Dom trivs bra vid kusten där det finns mycket öppna fält, säger Joacim Lundqvist.
Enligt honom är det ofta vid vägarnas sidoområden, särskilt vid åkermarker, hyggen, sjöar samt där viltstängsel börjar och slutar som det finns risk för att viltolyckor sker. Vanligtvis finns det skyltning som varnar för olika typer av djur på platser där det har skett många viltolyckor. Det bästa sättet att minska risken för olyckor i de områdena är att lätta på gasen.
– Att hålla hastigheten och att hålla avstånd är viktigt för att minimera risken för olyckor.
Andra tips som viltsamordnaren ger är att beräkna extra tid för sin körning samt att vara uppmärksam på vad som finns framför dig.