I december och början av januari brukar bostadsmarknaden gå i dvala. Men nu i december såldes färre bostäder än på länge i Luleå, enligt Svensk mäklarstatistik. Normalt brukar 60-70 bostäder byta ägare men nu var det 51, varav bara 14 villor.
Faktum är att antalet sålda lägenheter nu har minskat sex månader i rad, jämfört med samma period förra året. Antalet villaförsäljningar har samtidigt minskat i fem raka månader.
Villapriserna har sjunkit med 485 000 kronor i medel de senaste tre månaderna jämfört med helåret, även radhusen har sålts till lägre priser och en genomsnittlig bostadsrätt har blivit några hundralappar billigare per kvadratmeter. Men då har det också varit lågsäsong.
Vi har gått igenom slutpriserna på bostadssajten Hemnet det senaste halvåret och de visar att nästan hälften av villorna och mer än var tredje bostadsrätt i Luleå kommun sålts under utgångspriset. Det omfattar inte alla sålda bostäder, ibland vill till exempel köparna inte att priset publiceras där, men ger en bild av prisläget.
Mäklaren Emma Lindbäck på Husman Hagberg i Luleå upplever inte att det är färre försäljningar. Men hon ser inte utvecklingen som oväntad.
– Det kan man nästan förutspå i en marknad som går lite neråt, även om det nu inte är så mycket neråt. Det blir ganska naturligt för att det blir svårare att få köpare och säljare att mötas. Köparna vill ju så klart inte betala för mycket och säljarna har svårt att se den här nedgången i statistiken och applicera den på sin egen försäljning, säger hon.
Blir det inte budgivning eller handlar det om något annat?
– Det handlar nog om att mäklaren lagt utgångspriset för högt, det ska ju ligga där vi bedömer att det finns efterfrågan. Men det är klart att det kan influeras av vad säljaren vill ha. Det är problemet i en nedåtgående marknad.
Hur mycket har ni justerat utgångspriserna?
– Vi försöker att rekommendera att man följer prisnedgången, som är någon procent ner. Sedan är det alltid svårt att säga exakt för det är mycket tycke och smak i vad som går bättre och vad som inte funkar. Till exempel har eluppvärmda hus med höga elkostnader gått ner mer medan helrenoverat kan ha gått upp.
Ni märker en elpriseffekt?
– Ja, det är väldigt mycket prat om driftkostnader just nu.
I Bodens kommun såldes 50 procent av villorna och 45 procent av lägenheterna under utgångspriset. Men i Kiruna och Pajala landade prislapparna på runt åtta av tio bostäder högre.
Mäklaren Lena Niemi på Jonas Nilsson fastighetsförmedling i Kiruna märker av att toppen har passerats och att köparna nu är mer avvaktande än tidigare. Hon upplever att de har gott om intressenter, men de får hålla fler visningar och försäljningarna tar längre tid.
– Vi kan ha 20 spekulanter på ett hus, men det är svårvärderat och nu har vi lite lägre utgångspriser på grund av världsläget, säger Lena Niemi.
Effekten av höjda bolåneräntor kan ha haft mindre påverkan i Malmfälten. Många tjänar bra med pengar samtidigt som kommunen lider av svår bostadsbrist. Men fler mäklare upplever att försäljningarna tar längre tid.
– Många vill fundera en extra gång och gå på en visning till eller två. Men vi har många som kommer på visningarna medan kolleger i Luleå säger att de kan stå ensamma på en visning, säger Sandra Apelqvist på Husman Hagberg i Kiruna och Gällivare.