När de första coronavaccinen levereras i januari, förutsatt att läkemedelsbolagen får sina vaccinansökningar godkända, väntas Region Norrbotten preliminärt få 16 000 doser från Pfizer och 2 400 från Moderna.
Då det krävs att man tar två doser med några veckors mellanrum kan 9 200 norrbottningar vaccineras i första skedet innan Astra Zeneca förväntas leverera 73 200 doser i februari.
De totalt 91 600 doserna räcker för att vaccinera 45 800 norrbottningar, vilket kan jämföras med att runt 43 000 personer är 70 år eller äldre.
Chefläkare Pia Näsvall berättar att planeringen pågår och att det är just personer på äldreboenden och med hemtjänst som står först i kö när massvaccineringen börjar.
– Till att börja med är det vård- och omsorgsboende och personal som jobbar med dem. Sedan är det naturligtvis vård- och omsorgspersonal inom regionens verksamheter, äldre med hemtjänst och sedan andra riskgrupper, säger hon.
Än så länge är det oklart hur många personer som räknas till alla riskgrupper i länet, men det håller Region Norrbotten nu på med att kartlägga tillsammans med kommunerna.
– Vi tittar igenom hur det ser ut på deras boenden och inom hemtjänsten, på personalsidan och nära hushållskontakter till de med hemtjänst. Det är svårt att säga exakt, men de går naturligtvis först, säger Pia Näsvall.
Prioriteringen har fastställts av Folkhälsomyndigheten och vidgas i takt med att nya doser anländer länet. När riskgrupperna fått vaccinet ska alla när till 18 års ålder få ta vaccinet, om de vill.
– Vi uppmanar alla att det. Det är så viktigt att vaccinera oss för att vi ska kunna återgå till ett mer normalt liv och öppna upp samhället, säger Pia Näsvall, som tror att yngre och personer utanför riskgrupperna kanske kan få första sprutan i april.
Om vi ponerar att alla i länet över 18 år väljer att låta vaccinera sig handlar det totalt om långt över 200 000 personer, vilket innebär att 2 000 sprutor måste ges dagligen i genomsnitt för att klara målet att vaccinera alla under det första halvåret.
– Det kommer att ställa krav på flöden och struktur och det håller vi nu på att ta fram en plan för hur det ska gå till, säger Pia Näsvall.
Det första vaccinet måste förvaras nerkylt till 80 minusgrader. Kan ni det?
– Ja, vi har säkerställt att vi har tillgång till de frysarna.