Så luras ungdomar till att tvätta pengar

Det blir allt vanligare att ungdomar luras, lockas eller tvingas till att tvätta pengar åt kriminella. ”Man förstår inte att det kan vara kriminellt”, säger Mats Ekman, gruppledare för bedrägerienheten i Norrbotten.

"Man förstår inte att det kan vara kriminellt”, säger Mats Ekman, gruppledare för bedrägerienheten i Norrbotten. (Arkivbild)

"Man förstår inte att det kan vara kriminellt”, säger Mats Ekman, gruppledare för bedrägerienheten i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Petra Alvstrand

Norrbotten2019-03-20 05:00

Allt fler ungdomar blir inblandade i att hjälpa kriminella med att tvätta pengar. Det kan handla om något så enkelt som att få en swishbetalning och sedan swisha vidare pengarna till en tredje part. Mats Ekman, polisens gruppledare för bedrägerienheten i Norrbotten berättar att det är bedrägerier som pengarna oftast kommer ifrån.

– Det som är populärt just nu är från bedrägerier. Var sjätte polisanmälan som görs i Sverige är en bedrägerianmälan.

Även i Norrbotten menar Ekman att polisen lagt märke till att just ungdomar dras in i att tvätta pengar åt bedragare.

– Jo det finns även här, det gör det. Bedragaren ser ogärna att det förs över pengar till hans egna konton då det blir en väldigt stor trafik. Då måste man fördela över pengarna till andras konton och där kommer ungdomarna in i bilden.

Ekman utvecklar:

– Målvakter är ett viktigt instrument för att kunna lyckas med de här bedrägeriöverföringarna. Har en person för mycket trafik till och från sitt konto så blir det iögonfallande och därför behöver bedragare en nyrekrytering. Så att de här personerna byts ut hela tiden.

Vilka ungdomar som blir indragna och varför de bistår bedragarna varierar, men Mats Ekman lyfter fram ett par exempel.

– Det är många som vill vara med de här personerna med en tveksam bakgrund. De här värstinggrabbarna har sin lilla svans och det finns de som gärna vill tillhöra den gruppen. Sen finns även de som står under en hotsituation.

Ekman menar att ungdomar behöver tänka igenom varför någon skulle gå via dem istället för direkt till banken för att få hjälp med överföringar.

– Många av de här tänker inte längre än näsan räcker. Man gör ingen djupare analys om var pengarna kommer ifrån, eller varför personen inte går direkt till banken istället för via en själv. Man förstår inte, kanske inte vill se, eller ens tänker tanken på att det kan vara kriminellt att ta emot tio- tjugo tusen för att sen plocka ut det och ge det till någon.

Men faktum är att ungdomar som hjälper en bedragare att föra vidare eller ta ut pengar gör sig skyldiga till ett brott. Man kan straffas med böter, eller i värsta fall fängelse på upp till sex månader.

– Brottet formellt sett är penningtvättsbrott, eller penningtvättsförseelse. Penningtvättsförseelse är det när man inte riktigt förstod vad man gjorde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!