I den opinionsmätning vi presenterade tillsammans med Novus före sommaren såg Socialdemokraterna ut att gå mot ett historiskt nederlag i regionvalet. Partiet har haft makten sedan 1934, men backade i mätningen åtta procentenheter till 28,8 procent. Samtidigt fick Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Sjukvårdspartiet tillsammans 49,9 procent, vilket sannolikt skulle räcka till majoritet i fullmäktige.
Inför valet finns flera mer eller mindre tänkbara scenarier. Här listar vi de fem mest sannolika. De har valts ut med samtal med regionpolitiker som grund.
1) De rödgröna partierna behåller sin majoritet och sitter kvar vid makten.
Inget sannolikt scenario enligt vår Novusmätning, där S, V och MP tillsammans stannade på 41,5 procent. I dag har partierna bara ett mandats övervikt gentemot oppositionen och får alltså inte tappa ett enda om de vill behålla majoriteten.
– Opinionsmätningarna pekar emot ett sådant här resultat. Sedan vet vi inte var det landar, men man får titta på vart trenderna pekar. Regionpolitik handlar om frågor som ligger nära väljarnas hjärtan. Om väljarna röstar på andra partier vill man se förändring, säger Charlotta Söderberg.
2) Alliansen och Sjukvårdspartiet får majoritet och tar över.
C, L, M och SJVP för redan samtal med målet att bilda en ny regionledning. Även kontakter med KD, som i dag inte har mandat i fullmäktige, har förekommit.
– Det skulle vara ett historiskt maktskifte. Just nu talar mätningarna för att det är så här det blir. Det blir oerhört spännande att se om mätningarna faktiskt har fångat det här rätt, att ett maktskifte är på gång och att väljarna vill se ett nytt styre. Ett sådant här resultat skulle vara ett väldigt tydligt besked att man är trött på det gamla styret.
3) Inget av blocken får majoritet. Alliansen och Sjukvårdspartiet breddar sin koalition med Vänsterpartiet och/eller Miljöpartiet.
Partierna förde samtal redan efter förra valet, men V och MP valde att fortsätta samarbeta med S. Beroende på valresultat kan nya förhandlingar bli aktuella.
– Det beror helt på hur V och MP upplever den senaste tidens samarbete med S. Om de känner sig missnöjda och tror att de kan få igenom mer i en sådan här koalition kan det här också bli verklighet. Vi har sett det förut i norrbottniska kommuner, när S har tappat makten efter lång tid har det ofta varit regnbågskoalitioner som tagit över.
4) Inget av blocken får majoritet. Socialdemokraterna syr ihop en bredare koalition och sitter kvar vid makten.
S-företrädare har uttryckt att de är öppna för en bredare samverkan.
– S ser gärna en sådan här lösning, det har de signalerat i händelse av att de tappar makten i nuvarande konstellation. Men det här beror helt på hur det går för S i valet. Om S tappar väldigt mycket blir det en väldigt svår förhandlingsposition mot de borgerliga partierna som nog tolkar det som en signal att bilda koalition med SJVP och ta över.
5) Inget av blocken får majoritet. Sverigedemokraterna blir vågmästare.
En situation som skulle kunna uppstå om ingen koalition får majoritet.
– Ganska osannolikt, givet att SD gått ganska dåligt i regionvalen i Norrbotten, men om det är väldigt tajt kan ett sådant här scenario bli verklighet. I sådana fall krävs förhandlingar över blockgränsen i varje fråga för att komma överens.