När fimbulvintern står inpå dörren så lockas många Norrbottningar att elda ur braskaminen. Här har du bästa tipsen för att elda säkert i kylan.
Varje år får räddningstjänsten rycka ut till ett hundratal sotbränder i Sverige där just kamineldning är orsaken. December till februari månad är den mest utsatta perioden, enligt IF försäkringar.
– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt vid IF Försäkringar.
Att elda säkert är inte självklart för alla. Så här följer några tips på hur du kan elda bättre i kaminen:
Ring 112 omedelbart om du misstänker soteld. Stäng också spjället. Ha en brandsläckare nära till hands
Elda inte för hårt. För höga temperaturer i skorstenen kan påverka isolering och öka risken att det börjar brinna.
En god tumregel är att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och att inte elda längre än 3–4 timmar.
Låt eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
Elda med torr ved som lagrats luftigt i minst ett år. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen.
Var uppmärksam på gnistor eller brummande ljud. Det kan vara tecken på skorstensbrand
Aska och sotrester ska hanteras på ett brandsäkert sätt. Lägg dem alltid i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag.