Vi har under hösten rapporterat om att kostnaderna för Region Norrbottens hyrpersonal landar på cirka 700 miljoner kronor för 2023, den största ökningen bland alla regioner, med 17,6 procent av totala personalkostnaden.
Tidigare har styrande majoriteten S+V+C och regionråd Anders Öberg (S) legat i polemik med oppositionen i stundtals hätska ordalag från oppositionsråd Linda Frohm (M).
Men i går gjorde partierna enad sak i en slags borgfred när de presenterade en gemensam lägesbild och syn på problematiken.
– Vi ser en stor utmaning när det gäller hyrkostnaderna. Inte hållbart långsiktigt. Därför en viktig signal till verksamheterna att vi står eniga, säger regionråd Anders Öberg (S).
– Norrbotten sticker ut som sämst i klassen, säger Linda Frohm (M).
Är inte detta snarare ett sätt att avväpna oppositionen på?
– Frågan är oerhört avgörande och då är det viktigare för oss att visa enad front, så att inte minst ledande tjänstepersoner känner sig trygga i det förändringsarbete som behöver göras, säger Frohm.
Öberg betonar att hyrkostnanderna kräver långsiktiga lösningar över flera mandatperioder, och att politiska trätor måste lämnas åt sidan.
– Det var samma under pandemin. Vi gjorde inte politik av de stora utmaningarna då heller.
De beskriver hur hårt utsatt den egna personalen blir av regionens hyrberoende, och hur detta går ut över kontinuiteten.
– Ett arbetsmiljöproblem när det byts medarbetare hela tiden. Hyrpersonal får mer ersättning än den egna för samma arbete, dessutom ska de läras upp och kan välja när de vill jobba, samtidigt som regionen tvingas ringa ut ordinarie personal på obekväma pass. En ond spiral, säger Frohm.
Regionen har redan vidtagit åtgärder för att motverka hyrkostnaderna, däribland dubblerad OB-ersättning och löneavtal över märket.
Nya regiondirektören Ulrika Sundquist arbetar nu med nya åtgärdspaket.
– Vi lyssnar till de fackliga organisationerna och återkommer säkert till detta vid regionstyrelsen i december, säger Öberg (S).
Regionrådet har tidigare uttryckt att de som jobbar i stafett ska få "en tuffare arbetssituation” och det ska ”krävas mer” av dem, något han vidhåller.
– Vi har haft en situation som har inneburit att egna medarbetare har fått ta alla ”hundpass”. Det kan inte vara rätt ordning.
Det handlar främst om svårigheterna att upprätthålla tillräckligt antal vårdplatser på sjukhusen, där bristen på sjuksköterskor är mycket kännbar.
– För fem år sedan hyrde vi inte in sjuksköterskor men i dag sker den stora ökningen där. Och det finns en smittorisk. Gör vi inget, är nästa steg att vi saknar även undersköterskor och vårdbiträden, säger Frohm (M).
Men hon konstaterar att regionen inte heller fortsättningsvis klarar sig utan hyrpersonal.
– Särskilt inte i vissa professioner när vi samtidigt är eniga om att vi ska ha fem sjukhus. En del länssjukhus är väldigt svåra att bemanna.
Hur ser hyrkostnaderna ut om ett år?
– Farligt att sätta en siffra. Det viktiga är att vi inte blir en ”oas” för bemanningsföretagen, säger Anders Öberg (S).
– Men om inget görs är siffran för inhyrd personal uppåt 40 procent av personalkostnaderna om ett år. Viktigt ändå att våga sätta upp delmål, som att minska kostnaderna med, säg, 40 procent. Det måste genomsyra alla verksamheter nu, säger Linda Frohm (M).