Rymdteknik kan bli nästa basnäring i Norrbotten

Arctic Business får fortsätta att leda Sveriges nationella rymdinkubator, ESA Big Sweden. Något som kan bidra till att rymdteknikindustrin kan bli nästa basnäring i Norrbotten.

Vd:n Moses Browne Mwakyanjala och medgrundaren Thilini Wijewarna Arachchi hoppas kunna anställa fler i företaget och utveckla fler tekniska lösningar som de kan sälja.

Vd:n Moses Browne Mwakyanjala och medgrundaren Thilini Wijewarna Arachchi hoppas kunna anställa fler i företaget och utveckla fler tekniska lösningar som de kan sälja.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2021-08-17 10:12

– Vårt företag hade inte existerat om vi inte blivet en part i inkubatorprogrammet, säger Moses Browne Mwakyanjala, vd och en av grundarna av Remos Space Systems AB.

Företaget gör en egenutvecklad mjukvara som kan ersätta de nu existerande hårdvarulösningarna för kommunikation mellan basstationer på marken och rymdsatelliter. Sedan januari i år deltar de i ESA Big Swedens rymdinkubatorprogram för start-upföretag. 

Genom inkubatorprogrammet inom ESA BIC Sweden får de under två års tid hjälp med att bygga teamet, affären, men även med finansiering och att skaffa kunder samt 50 000 Euro.

– Det var den första finansieringen vi fick. Sedan har vi kommit in kontakt med olika finansiärer genom inkubatorn, säger Thilini Wijewarna Arachchi, medgrundare i företaget.

Under fem år har Arctic Business i Luleå drivit Sveriges nationella rymdinkubator ESA BIG Sweden. Nu får de förnyat förtroende för att under de kommande sex åren fortsätta driva inkubatorn på uppdrag av ESA och Rymdstyrelsen med stöd av Vinnova.

– Det har varit många branschvågor som Sverige varit duktig på. Rymd skulle kunna bli en ny branschvåg av start-ups då vi har rymd- och flygindustri. Vi har bra utbildning och kompetens och vi kan start-ups, men framför allt här i norr så har vi grundforskning i Kiruna, doktorander på rymdcampus via LTU och Esrange som förhoppningsvis blir den första platsen i Europa där man skickar upp satelliter från fastlandet, säger Jens Lundström, vd för Arctic Business.

37 start-ups har gått igenom inkubatorprogrammet under de fem år man verkat.

– Ett företag har blivit börsnoterat, några har avbrutit programmet, men de flesta har gått vidare och har i snitt 3-4 anställda idag, säger Kristina Öhman, affärsutvecklare vid Arctic Business. 

I inkubatorprogrammet tas det in 6-8 bolag varje år och det är i en tidig fas bolagen är.

– Vi har både arbetat med personer som haft ideer kring rymdstart-ups här uppe, men också med bolag från södra Sverige och utlandet som flyttat till Norrbotten. Det har de gjort med stöd av det här. Vi har personer som kom från Österrike då de kommit på en idé och sett att Sverige, LTU, Esrange och de kompetenser som finns här passar deras företag. Det här är en dragare för att öka antalet inflyttade bolag till Norrbotten, säger Jens Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!