Skyddsvakter utbildas – ska stärka beredskapen i länet

Skyddsvakter ska utbildas för att förstärka myndigheter och skydda skyddsobjekt i Norrbotten. "Det gäller verkligen att alla ställer upp", säger Kristoffer Bäckström vid Försvarsutbildarna.

Fler skyddsvakter behövs i Norrbotten.

Fler skyddsvakter behövs i Norrbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrbotten2023-04-12 09:00

De frivilliga som ska utbildas till skyddsvakter är en frivillig förstärkningsresurs som behövs för att förstärka myndigheter vid höjd beredskap, krig och kriser när de egna resurserna inte räcker till.

De ska skydda skyddsobjekt mot exempelvis sabotage, terroristbrott och spioneri. Det kan vara byggnader eller andra anläggningar som är viktiga för totalförsvaret och rikets säkerhet.

Men fler skyddsvakter behövs. Försvarsutbildarna kommer därför att utbilda blivande vakter som är boende i Norrbotten.

Utbildningen är på fem dagar för de som uppfyller kraven.

– Regeringen har sagt att vi ska återuppbygga totalförsvaret. Det är inte en uppgift för oss som frivillig försvarsorganisation utan det är myndigheter, regioner och kommuner som har det ansvaret. Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort en behovsanalys och kommit fram till att skyddsvakter är en av delarna de behöver, för att de ska kunna lösa alla sina saker de behöver kunna vid höjd beredskap och krig, säger kommunikationschef Kristoffer Bäckström.

Hur många är det som behövs?

– Det får inte jag svara på. Det är en sak som beskriver vilken förmåga vi har, så den omfattas av sekretess.

Det är även hemligt vilka objekt som kan behöva skyddas. Allt för att fienden inte ska veta vilka objekt som är viktiga för att samhället ska fungera.

Skyddsvakterna kommer att bli krigsplacerad hos länsstyrelsen, men kommer inte ha en fast anställning. En förutsättning för uppdraget är därför att personen inte är krigsplacerad hos Försvarsmakten eller annan organisation.

– Om vi ska fortsätta vara ett fritt land vid händelse av krig så måste alla delta. Man kan inte bara räkna med att "det där löser någon annan".

– Tittar vi på Ukraina, det de har drabbats av är en katastrof för hela landet och det är ingen där som säger "nja, jag har ingen lust att vara med". Där bidrar alla utifrån sin egen förmåga. Det tror jag vi faktiskt själva måste förstå, att det skulle kunna hända här och då gäller det verkligen att alla ställer upp.

Försvarsutbildarna hjälper även länsstyrelsen att rekrytera till räddnings- och röjningsstyrkan. De ska nyttjas vid exempelvis skogsbränder och svåra väderförhållanden.

Vid höjd beredskap och krig ska de utgöra en del av befolkningsskyddets räddning- och röjningsstyrkor.

– Det finns möjligheter, beroende vad man har för kunskap och kompetens, att bidra till totalförsvaret.

Krav på skyddsvakterna

De söker personer som:

• Är stadigvarande bosatt i Norrbotten.

• Är mellan 18 och 60 år när utbildningen påbörjas.

• Har goda kunskaper i svenska, tal och skrift.

• Har god hälsa och är i god psykisk balans.

• Kan klara av tunga lyft.

• Är förordnad ordningsvakt eller godkänd som väktare (fullständig utbildning, VU1 och VU2) med utbildning som är max fem år gammal.

• Är medlem i en frivillig försvarsorganisation.

• Inte redan är krigsplacerad hos Försvarsmakten eller annan organisation.

• Har B-körkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!