Förra året var tillgången på vatten i magasinen 10 TWh (terrawattimmar) över det normala. I år är den 20 TWh under det normala. Det beror på att det har regnat och blåst mindre än normalt.
– Tyvärr kan vi inte styra över vatten och vind. Att det blir dyrare el är att lika med jordgubbspriset. Är det inte gynnsamt väder blir jordgubbarna dyrare, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.
Aldrig förr har elpriset varit så högt i södra Sverige. Rekorden slås på löpande band och den stundande vintern kan bli tuff.
En förklaring är mindre vatten i magasinen. För även om det regnade lite mer förra veckan har det hittills i år varit betydligt torrare än förra året. Vindkraften har också producerat mindre på grund av mindre vind.
– För att möta efterfrågan på el i södra Sverige importeras el från kontinenten vars pris påverkas av bland annat av gaspriset som har stigit med 50 procent och det påverkar elpriserna främst i södra Sverige som har närmat sig den kontinentala prisbilden.
På senare år har fler kablar ökat handeln över gränserna, vilket tenderar att lyfta priserna till en mer europeisk nivå. Om några veckor kan den prispåverkan bli ännu större när en ny kabel mellan Storbritannien och Norge kopplas in.
Lars Ejeklint säger att de som har fastprisavtal på el inte påverkas av prisvariationerna.
– Om man har ett rörligt avtal och hög förbrukning bör man hålla koll på elprisutvecklingen.