Regionen byter system – hoppas få med sig frivilliga

Region Norrbotten hade 4000 registrerade Mobilräddare, som fick larm i sina mobiltelefoner när SOS larmades om ett hjärtstopp i närheten. Nu har regionen bytt system och hoppas få med sig de tidigare frivilliga till det nya "Sms-livräddare".

Region Norrbotten går över till systemet "Sms-livräddare" och hoppas nu få med sig sina tidigare 4000 frivilliga Mobilräddare.

Region Norrbotten går över till systemet "Sms-livräddare" och hoppas nu få med sig sina tidigare 4000 frivilliga Mobilräddare.

Foto: Andreas Johansson

Norrbotten2022-06-20 10:34

– Vi hoppas att de 4 000 norrbottningar som varit mobilräddare nu vill registrera sig som frivilliga sms-livräddare så att de kan fortsätta vara med och rädda liv, säger verksamhetsutvecklaren Pontus Albertsson Åman i ett pressmeddelande. 

Region Norrbotten har avslutat systemet Mobilräddarna, som tidigare använts för att ta hjälp av frivilliga när personer drabbats av hjärtstopp. Istället ansluter sig regionen nu till systemet "Sms-livräddare" och hoppas få med sig sina tidigare frivilliga. 

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut som en push-notis till de frivilliga som registrerat sig i appen "Sms-livräddare" och som befinner sig i närheten. Målet är att de frivilliga ska påbörja hjärt- och lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på ambulans.

Systemet drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB.

– Att använda ny teknik och involvera medborgarna i kedjan som räddar liv är viktigt för att öka överlevnaden efter hjärtstopp enligt internationell forskning. Vid hjärtstopp är tiden till hjärt-lungräddning eller defibrillering helt avgörande, säger Patrik Glantz, avtalsansvarig på SOS Alarm.

För att ansluta sig till Sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har utbildats i hjärt- och lungräddning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!