Regionen rustar för krigstid – överväger köpa in jod

Redan i slutet av förra veckan började Region Norrbotten lägga beställningar på varor som det kan bli brist på. Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson vill dock inte berätta vilken typ av materiel det rör sig om. "Det vill jag inte kommentera just nu".

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson vill inte uppge vilken typ av materiel det är som regionen redan börjat köpa in för att fylla lagren.

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson vill inte uppge vilken typ av materiel det är som regionen redan börjat köpa in för att fylla lagren.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2022-03-01 07:59

På regionen pågår ett analysarbete just nu för fullt i syfte att säkra en trygg försörjning om "behov uppstår". 

– Vi jobbar med riskanalyser och det vi framför allt tittar på är materielförsörjning kring livsmedel, fastighetsdrift, drivmedel och it-säkerhet, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Hon efterlyser dock stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi hoppas att de ska kunna ge oss mer vägledning utifrån de risker de ser, och bistå oss med analyser kring hur vi i regionen bör agera.

Nordmark Nilsson framhåller att transportsystemet är det centrala.

– Lider det skada, då lider vår försörjning skada. De som jobbar med transportförsörjning är garanterat inne i dessa frågor sedan förra veckan, säger hon.

Enligt regiondirektören har Region Norrbotten dragit lärdom av pandemin och hon menar att man har lärt sig att jobba med de här frågorna på ett bra sätt.

– Vi har lärt oss att jobba med riskanalyser utifrån olika scenarion och olika lägen. Jag kan inte uttala mig just nu om hur långt man kommit med de här inventeringarna, men arbetet pågår, säger hon.

Under 2019–2020 hade hela landet problem med att många läkemedel var restnoterade, under 2021 blev det bättre. De läkemedel som fortfarande var svårast att få tag på under förra året rörde mediciner kopplade till nervsystemet, matsmältningsorgan och ämnesomsättning samt läkemedel till djur.

Anders Bergström arbetar med läkemedelsförsörjning vid Region Norrbotten, just nu ser han inte att det riskerar uppstå någon läkemedelsbrist i Norrbotten.

– Vi tar inga läkemedel varken från Ryssland eller Ukraina, det vi kan tänka oss är att oljepriserna går upp och att transportpriserna ökar, säger han.

Han beskriver att Sveriges regioner under pandemin skapade ett forum för att nationellt diskutera vad som behöver köpas in.

– De senaste dagarna har vi sett att det är många som springer och köper jod. Det är en fråga vi också måste fundera på naturligtvis, om vi ska köpa in det nationellt och ha det i ett beredskapslager.

Han manar emellertid privatpersoner till lugn.

– Det är klart att man måste höja aktivitetsnivån något i alla fall med tanke på de uttalanden som en av världens mäktigaste personer gjort, säger Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!