Folkhögskolorna som utbildningsform finansieras till största del av staten, men också av regionerna genom det så kallade "mobilitetsstödet". Regionerna har en överenskommelse att stå för 400 kronor per deltagarvecka, vilket motsvarar knappt 25 procent av folkhögskolornas bidrag. En deltagarvecka beräknas genom att multiplicera antalet deltagare med antalet kursdagar och därefter dividera med fem. Men Region Norrbotten är långt ifrån att uppfylla överenskommelsen.
– Vi har legat lägst i Sverige i flera, flera år och har i dag 98 kronor per deltagarvecka. Hade vi flyttat vår skola till andra sidan länsgränsen då skulle vi få tre gånger så mycket betalt av regionen, säger Bo Olofsson, rektor vid Framnäs folkhögskola.
Till i år har Region Norrbotten skjutit till två miljoner som länets sju folkhögskolor får dela på. Men trots extrapengarna så lever inte Region Norrbotten upp till överenskommelsen.
– Jag vet att det är ett bekymmer och jag har försökt påverka det under flera år att få till en höjning, men det har inte funnits utrymme. Men nu har vi påbörjat den här resan för att se hur vi ska nå upp till samma nivå som landet i övrigt, säger regionrådet Anders Öberg (S), som själv är tjänstledig som rektor för Sunderby folkhögskola.
Kommer ni att klara av att komma upp till rekommendationen?
– Vår ambition är att under den här mandatperioden ska vi jobba med att höja stödet. Sedan kan inte jag säga att vi kommer lyckas med just 400 kronor.
Både Anders Öberg och Bo Olofsson menar att en förklaring till att stödet från Region Norrbotten varit så lågt under en längre tid är att alla folkhögskolor är rörelsedrivna. I andra län driver även regioner folkhögskolor.
– Men vi hoppas och tror att på några år ska man kunna nå upp till den nationella standarden, säger Bo Olofsson.
Regionrådet Anders Öberg (S) är samtidigt mycket kritisk att regeringen minskat folkbildningsanslaget med 572 miljoner kronor som slår hårt mot länets folkhögskolor.
– Jag tycker att det är tragiskt att man inte ser folkhögskolornas viktiga roll när det handlar om kompetensutvecklingen och ge människor en andra chans att få behörighet till högre studier eller komma in i arbete. Ofta är det människor som missat sin gymnasieutbildning eller nysvenskar som behöver läsa in sin behörighet.