Regionen begår misstänkt lagbrott

Nagelskulptörer, veterinärer och privata vårdaktörer köper skattesubventionerat sjukvårdsmateriel via Region Norrbotten i coronakrisen – i strid med konkurrenslagen. "Vi har gått vilse", säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Nagelskulptörer och andra privata aktörer kan köpa sjukvårdsmateriel till skattesubventionerat pris via Region Norrbottens verksamhet Länsservice. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson menar att detta strider mot konkurrenslagen. "Vi lägger krut på att stoppa detta nu", säger hon.

Nagelskulptörer och andra privata aktörer kan köpa sjukvårdsmateriel till skattesubventionerat pris via Region Norrbottens verksamhet Länsservice. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson menar att detta strider mot konkurrenslagen. "Vi lägger krut på att stoppa detta nu", säger hon.

Foto: Pär Bäckström/Arkiv

Norrbotten2020-07-04 09:30

Regionens vårdverksamheter och kommunerna beställer sjukvårdprodukter och hjälpmedel via Länsservice. Fyra privata hälsocentraler, som regionen har avtal med, får också leveranser därifrån.

Nu kan vi avslöja att även en mängd andra privata aktörer i tiotals år har kunnat köpa skattesubventionerade, lågt prissatta produkter, i strid med lagstiftningen om konkurrensbegränsade offentlig säljverksamhet.  

Däribland får vi kontakt med en privat företagshälsovård som uppger att de har beställt materiel i åtta år.  

– Jättebra för oss, det går inte att hitta lägre priser i Sverige. Du får allt du behöver från Länsservice – plåster, handtork, nålar och mycket annat. Samma produkter från Stockholm skulle kosta 25 procent mer.   

Nu har regionen avbrutit kundrelationen med företaget – liksom med flera andra privata aktörer.

Sedan Anna-Stina Nordmark-Nilsson tillträdde som regiondirektör hösten 2019 initierade hon genomlysningar av alla verksamheter och i januari fick hon kännedom om att Länsservice levererade till privata vårdaktörer som inte har rätt till det.

– Jag blev förvånad då jag började ställa frågor. Det fanns flera företag som vi överhuvudtaget inte ska ha transaktioner med. Det här är inte i enlighet med lagstiftningen. Därför fick verksamheten i uppdrag att successivt avsluta kundrelationerna.

Hur anser du att dina föregångare har skött detta?

– Inga åsikter om det. Men konkurrenslagen är tydlig. Vi måste alltid ställa oss frågan om det vi säljer till andra aktörer begränsar konkurrensen. 

Hon delar upp de privata aktörerna i tre delar – (1) de som regionen har avtal med, (2) de som av annan anledning får leveranser (3) de som inte alls ska ha en kundrelation med regionen.

I kategori 2 finns enligt Nordmark-Nilsson stora privata vårdföretag som bedriver hälso- och sjukvård.  

– Det handlar om aktörer som Hermelinen och Läkare på stan och andra etableringar som befinner sig i en gråzon.  

Men många aktörerna återfinns också i den tredje kategorin. Regiondirektören räknar upp flera privata affärsverksamheter som hon anser inte får beställa från Länsservice.

– Djurkliniker, veterinärer, fotvårdskliniker, sjukgymnaster och företagshälsa. Nagelskulptörer fanns också bland kunderna. Och då har vi gått vilse. Det här får absolut inte fortsätta.  

Då det finns en juridisk gråzon knyter nu regionen till sig extern juristhjälp som utifrån konkurrenslagen gör ytterligare bedömningar.  

– Svår materia. Dels ska juristerna kontrollera om alla dessa aktörer överhuvudtaget ska få leveranser, dels ska de titta på prissättningarna.

Varför har genomlysningen dröjt? 

– Det har påbörjats diskussioner och redan avslutats kundrelationer. Men på grund av pandemin har Länsservice en oerhört tung arbetsuppgift, och därför har arbetet fördröjts.  

Nordmark-Nilsson vet i nuläget inte om de privata kundrelationerna även har inneburit att skyddsutrustning eller annat medicinskt materiel har tagit slut mitt i brinnande coronapandemi.  

– Det vore mycket problematiskt om externa kunder har köpt materiel som måste gå till hälso- och sjukvården.  

Varför tog inte regionen och Länsservice hänsyn till konkurrenslagen tidigare?

– Jag har inget svar på det. I vissa delar handlar det om gråzoner men det är också uppenbart att vi har gått vilse i detta.

Fakta/Konkurrenslagen

Lagen om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet riktar sig mot offentliga aktörer som, när de är aktiva på en marknad, har andra förutsättningar än privata företag.

Reglerna innebär att exempelvis regioner förbjuds sälja varor som begränsar konkurrensen.

Förfaranden som kan förbjudas är till exempel:

- att sätta för låga priser

- att blanda myndighetsutövning med affärsverksamhet.

Målen prövas av patent- och marknadsdomstolen samt patent- och marknadsöverdomstolen. 

(Källa: Konkurrensverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!