"Regiondirektören anvÀnds som pansarsköld"

Det blev hÄrda ord mellan regionledningen och oppositionen nÀr ekonomin debatterades i onsdagens regionfullmÀktige.

Debatten under onsdagens regionfullmĂ€ktige var intensiv. "Den nya regiondirektören anvĂ€nds som pansarsköld", sa bland annat oppositionsrĂ„det Anders Öberg (S).

Debatten under onsdagens regionfullmĂ€ktige var intensiv. "Den nya regiondirektören anvĂ€nds som pansarsköld", sa bland annat oppositionsrĂ„det Anders Öberg (S).

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-10-16 21:18

Det rÄder delade meningar om hur det ekonomiska lÀget Àr och hur Region Norrbottens delÄrsrapport som presenterades 3 oktober ska tolkas.

Den visade ett positivt resultat för verksamheten i augusti pÄ 142 miljoner kronor. Samtidigt berÀknas nettokostnaderna för helÄret bli 373 miljoner kronor högre Àn förra Äret.

RegionrĂ„det Kenneth BackgĂ„rd (SJVP) menade att regionledningen " Ă€rvt en ekonomi i fullkomligt moras".

NÀr delÄrsrapporten var upp under onsdagens fullmÀktige skruvades temperaturen upp ytterligare nÄgra grader.

– Plötsligt Ă€r det vĂ„rt fel, att det inte finns pengar till obs-platser och satsningar i verksamheten. Nu har det gĂ„tt tio mĂ„nader med den nya regionledningen och vi ser att den tappat tid och fart i sin vilja att göra nya saker. Den nya regiondirektören anvĂ€nds som pansarsköld, sĂ€ger Anders Öberg (S).

Han passade samtidigt pÄ att stÀlla en frÄga till Kenneth BackgÄrd.

– Jag vill ha exempel pĂ„ sĂ„dant vi hade kunnat bidra med förra mandatperioden, vad var det ni saknade som vi hade kunnat göra?

Och BackgÄrd svarade.

– Det gĂ„r inte att skjuta frĂ„n höften och sĂ€ga ni skulle gjort det och det.

Johannes Sundelin (S) fortsatte att pressa Kenneth BackgÄrd.

– Om man sĂ€ger att vi gjort för lite dĂ„ mĂ„ste man kunna sĂ€ga vilka förĂ€ndringar man vill se. I valrörelsen lovade ni massor av saker, dĂ„ mĂ„ste man kunna svara pĂ„ enkla frĂ„gor.

Linda Frohm (M) menade att förÀndringar tar tid och att en del saker redan gjorts som omorganiseringen av den politiska verksamheten, bildandet av en regional utvecklingsnÀmnd och beslutet om en MR-kamera i Kalix.

– En bĂ„t som har styrt i samma riktning i 84 Ă„r vĂ€nder man inte över natten, sĂ€ger Linda Frohm.

I SjukvÄrdspartiets partiprogram inför valet 2018 stÄr det att partiet vill Äterskapa ett fungerande BB i Kiruna. SÄ hÀr sÀger BackgÄrd nu:

– Det Ă€r de i Kiruna som drivit pĂ„ i den frĂ„gan. Vi sĂ€ger som sĂ„ att nu tar vi inte stĂ€llning till det förens det nya sjukhuset Ă€r byggt.

Debatten var intensiv och tonlĂ€get högt, men nĂ€r Carina StrömbĂ€ck (S) benĂ€mnde Kenneth BackgĂ„rd som ”pojken i guldbyxorna” fick regionrĂ„det nog.

– NĂ€r ni debatterar ger ni mig namn, ”pojken med gulbyxorna”, ”fantomen”, ”ingen vuxen i rummet”. Jag kallar dig Carina, och jag hoppas du kan kalla mig Kenneth. Kan vi inte föra debatten pĂ„ den nivĂ„n?

Kenneth BackgÄrd uppskattade inte att bli kallad för "pojken med guldbyxorna" under regionfullmÀktige.
Kenneth BackgÄrd uppskattade inte att bli kallad för "pojken med guldbyxorna" under regionfullmÀktige.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!