"Regiondirektören används som pansarsköld"

Debatten under onsdagens regionfullmäktige var intensiv. "Den nya regiondirektören används som pansarsköld", sa bland annat oppositionsrådet Anders Öberg (S).
Debatten under onsdagens regionfullmäktige var intensiv. "Den nya regiondirektören används som pansarsköld", sa bland annat oppositionsrådet Anders Öberg (S).

Det blev hårda ord mellan regionledningen och oppositionen när ekonomin debatterades i onsdagens regionfullmäktige.

Norrbotten 16 oktober 2019 21:18

Det råder delade meningar om hur det ekonomiska läget är och hur Region Norrbottens delårsrapport som presenterades 3 oktober ska tolkas.

Den visade ett positivt resultat för verksamheten i augusti på 142 miljoner kronor. Samtidigt beräknas nettokostnaderna för helåret bli 373 miljoner kronor högre än förra året.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) menade att regionledningen " ärvt en ekonomi i fullkomligt moras".

När delårsrapporten var upp under onsdagens fullmäktige skruvades temperaturen upp ytterligare några grader.

– Plötsligt är det vårt fel, att det inte finns pengar till obs-platser och satsningar i verksamheten. Nu har det gått tio månader med den nya regionledningen och vi ser att den tappat tid och fart i sin vilja att göra nya saker. Den nya regiondirektören används som pansarsköld, säger Anders Öberg (S).

Han passade samtidigt på att ställa en fråga till Kenneth Backgård.

– Jag vill ha exempel på sådant vi hade kunnat bidra med förra mandatperioden, vad var det ni saknade som vi hade kunnat göra?

Och Backgård svarade.

– Det går inte att skjuta från höften och säga ni skulle gjort det och det.

Johannes Sundelin (S) fortsatte att pressa Kenneth Backgård.

– Om man säger att vi gjort för lite då måste man kunna säga vilka förändringar man vill se. I valrörelsen lovade ni massor av saker, då måste man kunna svara på enkla frågor.

Linda Frohm (M) menade att förändringar tar tid och att en del saker redan gjorts som omorganiseringen av den politiska verksamheten, bildandet av en regional utvecklingsnämnd och beslutet om en MR-kamera i Kalix.

– En båt som har styrt i samma riktning i 84 år vänder man inte över natten, säger Linda Frohm.

I Sjukvårdspartiets partiprogram inför valet 2018 står det att partiet vill återskapa ett fungerande BB i Kiruna. Så här säger Backgård nu:

– Det är de i Kiruna som drivit på i den frågan. Vi säger som så att nu tar vi inte ställning till det förens det nya sjukhuset är byggt.

Debatten var intensiv och tonläget högt, men när Carina Strömbäck (S) benämnde Kenneth Backgård som ”pojken i guldbyxorna” fick regionrådet nog.

– När ni debatterar ger ni mig namn, ”pojken med gulbyxorna”, ”fantomen”, ”ingen vuxen i rummet”. Jag kallar dig Carina, och jag hoppas du kan kalla mig Kenneth. Kan vi inte föra debatten på den nivån?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa