Ärendet, som omfattas av sekretess, inkom till DO i början av september. Anmälaren skriver att hon har utsatts för sexuella trakasserier av en manlig jobbkollega vid flera tillfällen och därför har händelserna också polisanmälts.
Personen anser att den ansvariga verksamhetschefen och regionens personalavdelning (HR) inte agerar rätt som låter den misstänkte kollegan jobba kvar på arbetsplatsen.
”Chefen säger att det enda hon kan göra är att se till så vi inte går samma tider på jobbet och klarar jag inte av att jobba, måste jag sjukskriva mig. Jag går igenom ett enormt trauma och kan inte jobba just nu men tycker heller inte att han ska få vara kvar under utredningen”, skriver hon i sin DO-anmälan.
Den kvinnliga medarbetaren menar att kollegan borde ha tagits ur tjänst omgående.
"För mig är det solklart att han ska stängas av under utredning eller åtminstone låta mig vara hemma med lön, då jag inte klarar av någonting just nu", skriver hon.
DO har beslutat att inleda en tillsyn av ärendet och kräver att Region Norrbotten besvarar flera frågeställningar senast den 19 oktober, rörande den interna utredningen av sextrakasserierna.
Henrik Söderström, HR-direktör för Region Norrbotten, vill inte kommentera det enskilda ärendet men betonar att kvinnans berättelse tas på allvar.
– Region Norrbotten följer de lagar och regler som gäller. Ingen form av kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier accepteras inom regionen. Vi utreder alltid såna här ärenden själva. Vi tar dem på största allvar enligt våra uppsatta rutiner.
Kvinnan gjorde en polisanmälan efter upprepade sextrakasserier, enligt henne själv. Borde ni inte ha vidtagit åtgärder rörande den manliga kollegan då?
– När vi påbörjar en utredning så bedömer vi vilka åtgärder vi vidtar utifrån den information vi har i ärendet.
Borde inte mannen ha omplacerats eller tagits ur tjänst i väntan på polisens utredning?
– Jag kan inte kommentera det specifika fallet. Innan vi går vidare med åtgärder är det viktigt att vi gör en första bedömning, utreder vad som hänt och sedan vidtar vi de åtgärder som är aktuella, säger Henrik Söderström.
I övrigt vill han inte säga om några andra åtgärder har vidtagits för att förhindra att kvinnan utsätts för fler sexuella trakasserier.